درمان ترک های پوستی زمان بارداری
پوست، یکی از وسیع ترین ارگان های بدن شناخته شده که در صورت نیاز، توانایی قابل ملاحظه ای جهت انقباض و انبساط دارد. پوست قوی ترین و منعطف ترین ارگان بدن بوده؛ اما بافت تقویت کننده آن در صورت کشیدگی بیش از اندازه یا خیلی سریع امکان دارد دچار آسیب دیدگی شود. اتساع سریع پوست، منجر به بروز ترک و یا شکاف پوست خواهد شد. ترک های پوستی مشکلات شایعی هستند که در زنان و مردان، تقریباً در همه سنین و همه انواع پوست شیوع دارد و حدود ۹۰ درصد از زنان در زمان بارداری دچار ترک پوستی می شوند. اگرچه این مشکل برای مردان، زنان و نوجوانان نیز اتفاق می افتد، اما اغلب در طول دوره های رشد و تغییرات جسمانی همانند بلوغ، افزایش وزن زیاد و عضله سازی بیش از اندازه بروز پیدا می کند.
ترک پوستی چیست؟
ترک یا شکاف پوست، نوار ها و یا خطوطی هستند که به علت کشیدگی زیاد، بافت های متصل به پوست را ایجاد می نمایند. هنگامی که لایه ی میانی پوست، دچار کشیدگی زیاد گردد؛ برخی از فیبر های کلاژن آن پاره خواهند شد و این باعث می شود تا رگ های خونی پنهان در زیر پوست از بین شکاف ها به صورت خطوط راه راه قرمز یا بنفش دیده شوند. با گذشت زمان، همچنان که رنگ های خونی التیام می یابد، به رنگ سفید یا نقره ای در خواهند آمد و به صورت کلی علائم گفته شده به طور کامل از بین نخواهد رفت. اگرچه علائم ترک پوست همراه با درد نمی باشد؛ اما می تواند به حس اعتماد و عزت نفس یک فرد لطمه وارد کند. آن ها می توانند در موارد شدید باعث شکلی جسمانی شوند؛ به علت آثار روانی که ناشی از بروز ترک های پوست ایجاد می شود.
بسیاری از متخصصان، سال هاست که تلاش می کنند تا درمان موثری برای این عارضه بیابند. متاسفانه هیچ درمانی جهت محو کامل آن ها وجود ندارد. اما همچنان متخصصین در تلاشند تا راه های درمانی تازه جهت ترک پوست بیابند و برخی از این روش ها نوید بخش به نظر می رسند.
علت ایجاد ترک های پوستی زمان بارداری چیست؟
علت آن که چرا برخی از افراد دچار این علائم نمی شوند و برخی دیگر علائم ترک پوستی را دارند واضح نیست. برخی از افراد بر مبنای ویژگی های ژنتیکی و یا همان هورمون ها امکان دارد مستعد ابتلا به این وضعیت باشند. طبق مطالعه ای که در نشریه آمریکایی زنان و زایمان صورت گرفته است؛ مشخص شده که زنانی که در سنین پایین تر باردار می شوند، بیشتر دچار این وضعیت خواهند شد و به همین شکل زنانی که در طول بارداری وزن بیشتری می گیرند نیز بیشتر در معرض این مشکل هستند. به هر حال این عوامل به تنهایی ضامن ابتلاء زنان و مشکل ترک پوست نمی باشد.
بیشتر بخوانید: مهم ترین مراقبت های پس از پاکسازی چیست؟
اما جالب است بدانید که هورمون های استروئیدی در بدن به میزان بالایی در این مورد نقش دارند. افرادی که دچار بیماری کوشینگ می باشند، بیش از افراد غیر مبتلا به این عارضه مستعد ترک های پوستی می باشند. همچنین باید افزود، افرادی که از دارو های استروئیدی استفاده می کنند یا از کرم های استروئیدی موضعی به کار می برند امکان دارد احتمال بیشتری برای درگیری با این عارضه را داشته باشند. کارشناسان معتقدند که این امر امکان دارد ناشی از آن باشد که هورمون های استروئیدی می توانند باعث تضعیف کلاژن سازی پوست شده و احتمال شکنندگی آن را بالا ببرد.
درمان های کلینیکی و پزشکی ترک های پوستی زمان بارداری:
درمان هایی که در دسترس پزشکان و جراحان پلاستیک وجود دارد، امید هایی را جهت کاهش نمای ترک های پوستی ایجاد کرده است. اگرچه هیچ راه حل همیشگی برای این مشکل پیدا نشده؛ اما بسیاری از افراد با استفاده از برخی درمان های زیر موفق شدند تا از این عارضه رهایی یابند:
اول، رتین_A:
طبق مطالعات صورت گرفته مشخص شده که کرم های یک دهم درصد تریتینوئین یا رتینوئیک اسید منجر به رفع نشانه های ترک پوستی در مراحل اولیه شده؛ اما طبق مطالعات بعدی یافته های متناقضی مشخص شد که این درمان، می توانند باعث عوارض جانبی همانند سرخی و پوسته پوسته شدن پوست گردند. این دارو به هیچ عنوان نباید توسط زنان باردار یا پرستار مورد استفاده قرار بگیرد. این دارو منجر به آن می شود که میان لایه رویی پوست عبور و کلاژن و بازسازی نماید و این توضیح دهنده آن است که چگونه در برخی افراد منجر به بهبود مشکل ترک پوست خواهد شد. این دارو صرفاً نسخه ای می باشد. به نظر می رسد دارای فواید زیادی برای پوست هایی بوده که به تازگی دچار ترک شدهاند؛ بنابراین درمان زودهنگام توصیه می شود، یعنی هنگامی که نشانه های ترک پوست به سفید یا نقره ای می گرایند، این دارو امکان دارد مفید نباشد.
دوم، لیزر درمانی یا نور درمانی:
لیزر درمانی از جمله جدید ترین درمان های مربوط به ترک پوستی بوده که در کاهش علائم آن مفید است. لیزر های پالسی رنگ و نور پالسی شدید منجر به بهبود علائم ترک پوست شده و به مرور زمان باعث افزایش و تولید کلاژن خواهد شد. این درمان ها از سمت جراحان پوست یا پلاستیک و آرایشی و بهداشتی ارائه می شود، انجمن جراحی پوست آمریکا، لیزر با نور درمانی را به عنوان یک روش اثبات شده جهت بهبود علائم ترک پوستی توصیه می کند برای رسیدن به نتایج کامل باید تا ۲۰ جلسه درمان را ادامه داد.
بیشتر بخوانید: کلاژن سازی پوست همراه با دستگاه های افزایش دهنده کلاژن
سوم، پلاسمای غنی از پلاکت با اولتراسوند:
درمان با پلاسمای غنی از پلاکت یکی از راه های احیای پوست و افزایش تولید کلاژن می باشد. در این درمان از پلاسمای غنی از پلاکت استفاده می شود که درست پیش از انجام اقدامات درمانی از خون خود بیمار گرفته و مورد استفاده قرار می گیرد. طبق مطالعات مشخص شده که درمان با پلاسمای غنی از پلاکت در تلفیق با اولتراسوند منجر به کاهش ترک پوستی می شود. بیش از ۷۰ درصد نمونه های اولیه باعث محو آثار ترک های پوستی شده است.
چهارم، جراحی پلاستیک:
کشیدن پوست، جمع کردن شکم و اقدامات دیگری مانند ابدومینوپلاستی با برداشت پوست اضافی و سفت شدن پوست منجر به از بین رفتن ترک های پوستی خواهد شد. این روش ها برای کسانی پیشنهاد می شود که دارای پوست های آویزانی هستند که بر اثر کاهش وزن بارداری ایجاد شده است. بر طبق نظر انجمن جراحان پلاستیک آمریکا افراد زیر کاندیدای مناسبی برای انجام جراحی پلاستیک می باشند:
- اول، کسانی که دارای وزن پایدار بوده و از سلامت مناسب برخوردارند.
- دوم، کسانی که دخانیات مصرف نمی کنند.
- سوم، کسانی که توقعات واقع گرایانه نسبت به آنچه جراحی پلاستیک می تواند انجام دهد، هستند.
این اقدامات درمانی جهت برداشتن ترک های پوستی طراحی نشده؛ در هر حال از بین رفتن علائم ترک های پوستی به همراه برداشته شدن پوست آسیب دیده می تواند از جمله فواید این روش باشد. اگر پوست ضعیف نشده باشد؛ این نوع جراحی امکان دارد گزینه مناسبی نباشد. بیماران پیش از هر اقدام جراحی باید درباره ریسک های محتمل و فواید درمان با جراح مشورت نمایند.
پنجم، راهکار های خانگی جهت درمان ترک پوست:
برخی از روغن ها، کرم ها و دیگر فرآورده های موضعی جهت پوست که در قفسه فروشگاه ها مشاهده می شوند ادعای آن را دارند که می توانند منجر به پیشگیری از ترک های پوستی شده و آن ها را کم کنند. ترکیبات عامه پسند در این مورد مانند روغن زیتون، کره کاکائو و روغن مغز بادام می باشد. علیرغم ادعاهای زیاد که بر پشت لیبل های محصولات وجود دارد تاکنون اثبات نشده که این کرم روغن ها در پیشگیری و درمان ترک های پوستی مفید هستند. ترک های پوستی در لایه ی جلدی زیر این پوست به وجود می آیند که مرطوب کننده ها کرم ها نمی توانند به آن جا دسترسی یابند. اگر چه کرم هایی ترک پوست امکان دارد مفید نباشند؛ اما مراقبت کامل از پوست می تواند منجر به بهتر به نظر رسیدن پوست شده و بهترین حس از آن را ناشی سازد.
بیشتر بخوانید: فیشیال صورت در خانه
نکات زیر را برای ترک های پوستی زمان بارداری به یاد داشته باشید:
اول، حفاظت مناسب در برابر آفتاب:
کرم ضد آفتاب به تنهایی نمی تواند منجر به پیشگیری از ترک های پوستی شود؛ اما آن ها کمک به سلامت پوست و جلوه ظاهری آن می کنند. قرار گرفتن در معرض آفتاب می تواند علائم پوستی و جراحات زیادی را برای فرد ایجاد کند. نور آفتاب به شکل قابل توجهی منجر به افزایش ریسک سرطان پوست می شود. علاوه بر آن، قرار گرفتن در معرض آفتاب می تواند باعث خورد شدن فیبر های کلاژن گردد که فرد را بیشتر در ریسک ترک های پوستی قرار خواهد داد.
دوم، پوست را مرطوب نگه دارید:
استفاده کردن از مرطوب کننده ها پس از دوش گرفتن هنگامی که پوست هنوز نم دارد، می تواند باعث نفوذ بهتر آن ها و نرم و منعطف نگه داشتن پوست شود. زنان باردار امکان دارد پوست شان بر اثر اتساع سریع در ناحیه ی شکم دچار خارش گردند؛ درنتیجه مرطوب کننده ها یک تسکین دهنده عالی برای آن ها می باشد. پیشگیری از ترک پوست به صورت کامل امکان پذیر نخواهد بود؛ اما رعایت شیوه ی زندگی سالم می تواند منجر به کاهش ریسک ابتلا به آن شود. نوشیدن آب به میزان کافی، خوردن غذا های مغذی، ورزش منظم، نگه داشتن وزن در یک محدوده سالم، سلامت انسان را تقویت خواهد کرد. دوری کردن از تغییر وزن ناگهانی و تلاش در مسیر وزن گیری سالم در دوران بارداری نیز بسیار مفید است.
طبق نظر کالج آمریکایی زنان و زایمان، وزن گرفتن معادل ۱۲ و نیم تا ۱۶ و نیم کیلوگرم در طول دوره بارداری برای زنان یک وضعیت نرمال می باشد؛ اگر ترک های پوستی شدید باشند یا منجر به اختلال روانی در فرد شوند، روش های درمانی را در دسترس خواهید داشت. افراد می توانند با مراجعه به متخصصان و پزشکان در درمان ترک پوست راه حل های ممکن و روش های کاهش بروز ظاهری آن را پیدا کنند.