درمان افتادگی پلک با پلکسر
درمان پلاسمایی با پلکسر (یا جراحی نرم با پلکسر) روشی جدید در حیطه پزشکی زیبایی و جراحی زیبایی و جوانسازی پوست صورت است که از جمله کاربرد های مهم آن را می توان به درمان افتادگی پلک اشاره نمود. عمل جراحی برای درمان افتادگی پلک را بلفاروپلاستی می نامند. در این روش با کمک جراحی پوست، اضافی پلک فوقانی و در صورت و چربی های بیرون زده زیر پوست برداشته می شود و همچنین محل مورد نظر با کمک بخیه ترمیم می شود. پلکسر روشی جایگزین برای جراحی پلک فوقانی است ، به کمک آن می توان بلفاروپلاستی بدون جراحی (بدون بخیه و بدون برش) انجام داد. پلکسر روش درمانی بی خطر و ساده ای است که بدون به کارگیری تیغ جراحی، نتایج مطلوب و قابل قبولی دارد.
پلکسر چیست و چگونه کار می کند؟
دستگاه پلکسر، دسته ای دارد که توسط پزشک به کار گرفته می شود. این دسته دارای سری نوک تیز و یکبار مصرف و قابل تعویض می باشد و به این ترتیب بخشی از دستگاه که بیشترین تماس را با پوست دارد، همیشه تمیز و بهداشتی است. دستگاه تولید پلاسما می کند. پلاسما ماده ای است که خصوصیاتی مابین گاز و مایع دارد.
در نتیجه تولید پلاسما، قوس الکتریکی به وجود میآورد و بین نوک دستگاه و سطح پوست جرقه ای شکل می گیرد و بدون آن که نوک دستگاه با پوست تماس پیدا کند، سطح پوست تبخیر می شود و بدین ترتیب بخش اضافی پوست به صورت نقطه ای و ظریف از بین می رود و در نتیجه پوست سفت می شود. پس پلکسر روشی عالی برای بهتر کردن شرایط پوست در مناطق خاص نظیر پلک فوقانی است.
انواع پلکسر:
انواع پلکسر را می توان به دسته های زیر تقسیم کرد:
- اول: پلکسر پلک
- دوم: پلکسر خطوط پنجه کلاغی
- سوم: پلکسر با هدف از بین بردن خالکوبی
- چهارم: پلکسر اطراف لب
- پنجم: پلکسر بینی
- ششم: پلکسر استرچ مارک
- هفتم: پلکسر گردن
- هشتم: پلکسر غبغب
عوامل موثر در افتادگی پلک:
افتادگی پلک همواره پیامد بالا رفتن سن نیست. در واقع عارضه های بسیاری وجود دارند که می توانند باعث این نوع افتادگی پلک شوند. در ادامه با دلایل مختلف افتادگی پلک آشنا خواهیم شد.
اول: پتوز مادرزادی
پتوز یا افتادگی پلک مادرزادی همان طور که از نام آن مشخص است، از همان بدو تولد وجود دارد. پتوز مادرزادی نتیجه رشد ناقص عضلاتی است که مسئول نگه داشتن پلک هستند. پتوز مادرزادی در اکثر موارد فقط یک چشم را درگیر می کند. ترمیم جراحی بسته به شدت عارضه و اختلال دید ناشی از افتادگی پلک ضرورت می یابد.
دوم: پتوز آپونوروتیک
اگر افتادگی پلک پیامد بالا رفتن سن باشد، از آن با اصطلاح پتوز آپونوروتیک یاد می شود. به موازات بالا رفتن سن، خاصیت کشسانی پوست های نقاط مختلف بدن، از جمله پوست دور چشم ها کمتر می شود. پلک در اثر گذشت زمان و تحت تاثیر نیروی جاذبه افتادگی بیشتری پیدا می کند. افتادگی پلک ممکن است در دو طرف چشم ها باشد و یا در یک سمت شدیدتر باشد.
سوم: آسیب عصبی
عصب هایی که سیگنال ها را از مغز منتقل می کنند، حرکات عضلات را کنترل می کنند. اگر این عصب ها آسیب ببیند، عضلات تحت کنترل این عصب ها ضعیف و یا فلج می شود. سکته مغزی، دیابت، تومور مغزی و آنوریسم مغزی از جمله عارضه هایی هستند که به عصب های مسئول پلک آسیب می رسانند.
چهارم: میاستنی گراویس
میاستنی گراویس اختلالی کم نظیر است که بر روش دریافت اطلاعات از عصب ها و واکنش نشان دادن به آن ها تاثیر گذار است. عضلات درگیر به مرور زمان ضعیف تر شده و در نتیجه مشکل افتادگی پلک به وجود می آید. این عارضه علاوه بر پلک، دیگر عضلات صورت، دست و پا و دیگر بخش های بدن را نیز درگیر میکند.
پنجم: بیماری عضلانی
افتادگی پلک می تواند پیامد دو نوع بیماری عضلانی باشد. دیستروفی عضلات بالای چشم و حلق oculopharyngeal عارضه اول است که باعث ضعف تدریجی عضلات گلو و پلک بالا می شود. این عارضه نادر معمولاً در بازه سنی 40 ـ 60 سال شروع می شود. عارضه دوم مشکلی است که عموماً در اوایل دوران بزرگسالی شروع می شود و به آن افتالموپلاژی ophthalmoplegia خارجی پیشرونده گفته می شود. کاهش عملکرد عضلات چشم و پلک ویژگی اصلی این عارضه است و به فلج شدن چشم و افتادگی پلک می انجامد.
پلکسر چه کاربردهایی دارد؟
از پلکسر می توان برای سفت کردن بخش های مختلف پوست (و در حقیقت جوانسازی پوست) استفاده نمود. با افزایش سن، پوست صورت و بدن بخشی از انعطاف پذیری خود را از دست می دهد. این عارضه پلک ها را نیز گرفتار می کند و در نتیجه به تدریج و با گذشت اجتناب ناپذیر زمان و افزایش ناگوار سن، پلک فوقانی شل تر و آویزان تر می شود و می تواند به صورت فرد ، حالتی خسته دهد و باعث شود تا سن بیشتر از مقدار طبیعی به نظر برسد.
می شود به سراغ جراحی رفت و با کمک عمل جراحی بلفاروپلاستی، پوست و چربی اضافی پلک فوقانی را برداشت، اما جراحی دردسرهای خودش را دارد و برای بسیاری خوشایند نیست. اینجاست که پلکسر وارد عمل می شود. با کمک جراحی نرم با پلکسر می توان پوست پلک ها را سفت کرد و آن حالت خستگی ناشی از افتادگی پلک ها را به طور کامل از بین برد.
پلکسر یک درمان مؤثر برای انواع نگرانیهای پوستی است که به برش یا بخیه نیاز ندارد. از کاربردهای این روش درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اول: درمان افتادگی پلک های بالا و پایین
- دوم: درمان خطوط پنجه کلاغی گوشه چشم
- سوم: از بین بردن خالکوبی
- چهارم: کاهش عیوب پوستی مانند کک و مک، آفتاب سوختگی و زگیل
- پنجم: از بین بردن چروک بالای لب
- ششم: درمان لکه های پیری دست
- هفتم: بهبود جای زخم و کاهش علائم استرچ مارک ها
- هشتم: لیفت صورت و گردن
آیا درمان مشکلات پوستی با پلکسر برای تمامی افراد مناسب است؟
پلاسما جت یا پلکسر بیشتر برای افراد زیر دارای محدودیت استدارد و اگر جزو این دسته از افراد قرار دارید، بهتر است قبل از هرگونه اقدام با یک پزشک متخصص مشورت کنید. این دسته از افراد به شرح زیر هستند:
- اول: خانم های باردار و مادرانی که در دوران شیردهی قرار دارند.
- دوم: افرادی که دیابت دارند
- سوم: افرادی که تپش قلب بالایی دارند
- چهارم: افرادی که فشار خون بالایی دارند
- پنجم: همانطور که گفته شد احتمال ایجاد لکه تیره بر روی پوست یکی از عوارض درمان مشکلات پوستی با پلکسر است. توجه داشته باشید که احتمال بروز این عارضه در افرادی که پوست تیره دارند بسیار بالا است.
- ششم: بهتر است بیماران مبتلا به بیماری های خاص همچون صرع و التهاب های شدید از اینجام این درمان صرف نظر کنند.
- هفتم: درمان مشکلات پوستی با پلکسر تحت هیچ شرایطی به بیمارانی که در بدن خود دارای یک شی فلزی مثل هولتر مانیتور یا دستگاه تنظیم ضربان قلب هستند توصیه نمی شود.
پلکسر برای افتادگی پلک فوقانی چگونه انجام می شود؟
پس از مشاوره با متخصص پوست و پس از این که به نتیجه رسیدید که پلکسر می تواند به شما کمک کند و از شدت افتادگی پلک بالایی شما کم کند، قبل از انجام پلکسر کرم بی حس کننده روی پلک شما قرار داده می شود تا محل انجام پلکسر کاملا بی حس شود.
پس از گذشت زمانی در حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت شرایط برای انجام پلکسر آماده است. روی تخت می خوابید و پزشک بالای سر شما قرار خواهد گرفت. کرم بی حس کننده را پاک می کند و جراحی نرم با پلکسر آغاز می شود. در طول روند انجام بلفاروپلاستی با پلکسر که در حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد، تنها ممکن است احساس گرمای نقطه ای در پلک خود داشته باشید.
مزایا و معایب پلکسر پلک:
قطعاً هر روش درمانی به منظور رفع پتوز دارای مزایا و معایبی است، رفع افتادگی پلک با پلکسر نیز از این قاعده جدا نیست در ادامه به ذکر برخی مزایا و معایب این روش خواهیم پرداخت.
مزایای پلکسر پلک به شرح زیر می باشد:
- اول: استفاده از بی حس کننده موضعی به جای بیهوشی عمومی
- دوم: بدون بریدگی پوست وبدون به جا ماندن اسکار روی پوست
- سوم: بدون نیاز به بخیه
- چهارم: روش بسیار ایمن و کم خطر
- پنجم: حداقل عوارض جانبی و دوره نقاهت بسیار کم
- ششم: روش سریع و آسان، طوری که جمع شدن و سفت شدن پوست به راحتی صورت می گیرد.
- هفتم: بدون نازک شدن پوست
- هشتم: صرفه جویی قابل توجه در هزینه
معایب پکسر پلک به شرح زیر می باشد:
به دلیل ماهیت غیر تهاجمی پلکسر پلک فوقانی، از آن به عنوان یک درمان ایمن یاد می شود، ولی با این وجود اکثر بیماران تا 7 روز پس از رفع افتادگی پلک با پلکسر عوارض جانبی جزئی را تجربه خواهند کرد. از جمله این عوارض اینست که لکه های قهوه ای رنگی روی پوست نواحی تحت درمان ظاهر می شوند که پوسته های کربنی هستند، اما بعد از حدود حدود پنج روز، این لکه ها ریخته و پوست صورتی جدیدی در زیر آن نمایان می شود. پس از درمان به میزان اندکی تورم نیز در ناحیه پلک مشاهده می شود که حداکثر 3-5 روز طول می کشد تا بهبود پیدا کند. دقت داشته باشید که برای جلوگیری از هر گونه عوارض جانبی جدی تری مانند هایپرپیگمانتاسیون، رژیم مراقبت های بعد از درمان پلک با پلکسر را طبق توصیه های پزشک دنبال کنید.
عوارض احتمالی پلاسما جت:
عوارض پلاسما جت موقتی بوده و شامل ورم و قرمزی موضعی می شود که ظرف دو تا سه روز برطرف می شود. همچنین زخم رویه می بندد که به هیچ وجه نباید آن را دستکاری کرد و اجازه دهید تا خودش ظرف یک هفته بیفتد. البته گاهی اوقات، به ویژه اگر درمان بر روی پلک یا در ناحیه نزدیک به چشم انجام شده باشد، برطرف شدن ورم و قرمزی و دوران بهبود پوست بیشتر طول خوهد کشید. بهبود کامل برخی بیماران ۱۰ ـ ۷ روز زمان می برد. آرایش کردن تا ۲۴ ساعت پس از درمان ممنوع است، اما پس از این مدت می توانید عوارض عمل را با آرایش بپوشانید. نتیجه پلکسر آنی بوده و بهبودی کامل ظرف دو تا چهار هفته به دست می آید.
بعد از انجام پلکسر چه اتفاقی می افتد و چه کارهایی باید انجام بدهید؟
بعد از انجام بلفاروپلاستی با پلکسر، انتظار تورم پلک فوقانی را داشته باشید. برای این که این عارضه (که می تواند تا ۵ روز هم طول بکشد)، زودتر از بین برود، هنگام خوابیدن سر خود را بالاتر گذاشته و بعد از درمان از کیسه یخ (هر ساعت ۱۰ دقیقه) استفاده نمایید. در ضمن محل برخورد جرقه های دستگاه پلکسر (محل سوختگی پوست پلک) بهصورت نقطه هایی برای چند روز باقی می ماند.
در مدت چند روز دلمه های نقطه ای می ریزند و پوست پلک شما حالت طبیعی پیدا می کند. در این مدت بهتر است از تماس مستقیم با نور خورشید دوری کنید، در صورت لزوم از عینک آفتابی استفاده نمایید و از کرم پوشاننده ای که پزشک برای شما تجویز کرده ، استفاده نمایید. استفاده از کرم های کورتونی ضعیف مانند هیدروکورتیزون چشمی یا آنتی بیوتیک های موضعی مانند اریترومایسین (البته با نظر پزشک) می تواند مفید باشد.
برای برطرف شدن افتادگی پلک فوقانی نیاز به چند جلسه پلکسر دارید؟
تعداد جلسه های پلکسر بستگی به میزان شلی پوست پلک فوقانی دارد و بین ۱ تا ۴ جلسه متغیر است. حداقل باید ۱ ماه بین دو جلسه فاصله بگذارید تا پوست پلک فوقانی به طور کامل التیام پیدا کند. لازم است که در ماه قبل از انجام پلکسر از تماس مستقیم با نور خورشید، آفتاب گرفتن یا برنزه کردن خودداری کنید. تیره شدن پوست در اثر تماس با اشعه آفتاب می تواند باعث شود تا جای نقاط سوختگی پلکسر تیره شوند و هرچند این عارضه قابل درمان است، اما وقتی می شود از ایجاد آن پیشگیری کرد، چرا باید به سراغ درمان آن برویم؟
چه زمانی نتیجه پلکسر ظاهر می شود؟
با کمک پلکسر بدون برش یا خونریزی یا صدمه دیدن بافت های مجاور می توان افتادگی پلک را درمان نمود. نتیجه بلفاروپلاستی پلکسر، کاهش افتادگی پلک فوقانی به صورت طبیعی است که معمولا بلافاصله پس از انجام پلکسر مشهود است، اما معمولا یک هفته بعد از ریختن دلمه ها بهتر مشخص می شود.
آیا پلکسر پلک دائمی است؟
استفاده از واژه دائمی برای اثر و ماندگاری پلکسر پلک فوقانی چشم شاید کمی گمراه کننده باشد، استفاده از پلکسر پلک فوقانی در صورت رعایت توصیه های بعد از درمان پزشک، و بسته به ژنتیک و شرایط فیزیکی شما ممکن است دارای ماندگاری زیادی باشد ولی مسلما با افزایش سن در صورت عدم توجه به سلامت پوست و خودداری از رسیدگی مرتب و روزانه به آن به مرور زمان شاهد افتادگی پوست نه فقط در ناحیه پلک که در سایر قسمت های صورت و بدن نیز خواهید بود.
در حالت کلی تمامی اعمال بلفاروپلاستی زیبایی از جمله استفاده از روش پلکسر نیز به طوری طراحی شده است که ماندگاری طولانی داشته باشد. با این وجود، با گذشت زمان، خاصیت ارتجاعی پوست و کیفیت چربی زیرین و ماهیچه های صورت در پاسخ به افزایش سن و سایر عوامل محیطی تغییر می کند، و احتمالا بعد از چند سال نیاز مجدد به رفع افتادگی پلک با پلکسر داشته باشید. در حالت کلی بسته به تأثیرات ژنتیکی و سبک زندگی، مدت اثر پلکسر پلک فوقانی ممکن است از 6 ماه تا حدود 5 سال و بیشتر متغیر باشد، در حالی که بلفاروپلاستی با جراحی ماندگاری طولانی تر و حتی دائمی نسبت به سایر روش ها دارد.
تفاوت پلکسر پلک با بلفاروپلاستی:
بلفاروپلاستی به روش جراحی به منظور اصلاح شلی متوسط تا شدید پوست پلک پتوز یا افتادگی پلک و همچنین درمان پف پلک پایینی یک گزینه مناسب است. هنوز هم این روش درمان که به صورت جراحی پلک و برداشت پوست و چربی اضافی پلک انجام می گیرد استاندارد طلایی برای بیمارانی است که به دنبال بلفاروپلاستی یا لیفت پلک هستند، بلفاروپلاستی با جراحی تنها با حدود یک هفته استراحت پس از درمان، نتیجه بهبودی و خلاص بیش از 10 ساله از افتادگی پلک را به فرد ارائه می دهد.
جراحی نرم یا استفاده از پلکسر برای رفع افتادگی پلک نیز یک روش ابتکاری جدید برای سفت کردن پوست شل و افتاده به ویژه در ناحیه پلک است و جایگزین مناسبی است برای جراحی و به اصلاح ملایم پوست شل می پردازد و گزینه خوبی برای افرادی است که از روش های جراحی ترس دارند. برای لیفت پلک (بلفاروپلاستی) با استفاده از پلکسر اغلب ممکن است 3-4 جلسه مورد نیاز باشد که هر کدام به فاصله 6-8 هفته انجام می گیرد. رفع افتادگی پلک با پلکسر یک انتخاب ایده آل برای افرادی که خواهان اصلاح تدریجی و بدون زخم و درد پتوز می باشند است.
آیا جای پلکسر روی پوست می ماند؟
خیر ، با گذشت زمانی کمتر از یک هفته نقاط قهوه ای رنگ ایجاد شده بر روی پوست تغییر رنگ داده و به مرور محو می شوند. همزمان با این اتفاق، پوست پلک کشیده شده و لیفت و جوانسازی می شود.
ماندگاری نتایج چقدر است؟
ماندگاری نتایج بیش از دو سال است و پس از این مدت می توان درمان را تکرار نمود.
هزینه پلکسر پلک چقدر است؟
پلکسر پلک همان طور که گفته شد، روشی غیر جراحی است که مزایای بسیاری نسبت به جراحی بلفاروپلاستی دارد. یکی از این مزایا، پایین تر بودن هزینه پلکسر پلک نسبت به روش تهاجمی است. هزینه پلکسر پلک بر اساس عوامل مختلفی تعیین می شود. برخی از این موارد عبارتند از نوع دستگاه پلکسر پلک، میزان افتادگی پلک و هزینه های جانبی شامل داروهای بی حسی و کرم های مراقبت بعد از پلکسر.
قبل از درمان:
مرسوم است که جلسه مشاوره قبل از اصلاح پلک با پلکسر برگزار شود. پزشک کرم بی حس کننده را روی ناحیه دور چشم می زند. از بیماران خواسته می شود که از پنج روز قبل از درمان از مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند ناپروکسین، ایبوپروفن و اسکال خودداری کنند. در صورت تمایل می توانید از پنج روز قبل از عمل از قطره آرنیکا برای تسریع روند بهبود استفاده کنید.
مراقبت بعد از پلکسر:
مراقبت های پس از پلکسر پلک دشوار نمی باشد اما انجام آن ها به گذشتن هر چه سریع تر دوران نقاهت کمک فراوانی می کند. برخی از مهم ترین اقدامات لازم بعد از پلکسر عبارتند از:
- اول: نقاط به جا مانده بر اثر انجام پلکسر را دست کاری نکنید.
- دوم: در صورتی که پماد خاصی از طرف متخصص برای شما تجویز شده است، حتما بر اساس دستورات وی به طور مرتب مصرف نمایید.
- سوم: تا حداقل یک هفته بعد از انجام پلکسر چشم به استخر و سونا نروید.
- چهارم: اگر می خواهید بلافاصله بعد از پلکسر چشم و پلک فعالیت های خود را از سر بگیرید، حتما عینک آفتابی بزنید.
- پنجم: بروز تورم عارضه ای طبیعی در اثر انجام پلکسر است. در صورت مشاهده چنین موردی اصلا نگران نشوید و در صورت نیاز از داروهایی مانند ایبوبروفن استفاده نمایید.
کلام آخر:
این تکنیک یک متد مؤثر، ایمن و با کاربری آسان بوده و برای انواع عیوب صورت کاربرد دارد. عوارض کم و هزینه مقرون به صرفه آن هر فردی را توجیه می کند تا از این تکنیک برای جوان سازی پوست صورت خود استفاده کند.