تفاوت کرم مرطوب کننده و آبرسان چیست؟
یکی از عواملی که باعث نرمی و لطافت پوست شما می شود، رساندن رطوبت کافی به پوست می باشد، که اغلب به اشتباه، کارکرد آن را با آبرسان پوست یکسان می دانند. اما آبرسان پوست تفاوت بسیار عمده ای با مرطوب نگه داشتن پوست دارد و برای هر کدام محصولات جداگانه ای در نظر گرفته شده است و بهتر است که پیش از خرید این نوع محصولات کارایی آن ها را بررسی کنید و با توجه به نیاز خود آن ها را تهیه کنید. اگر به دنبال راهکار شناخت تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده برای درمان خشکی پوست هستید این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید.
از میان محصولات مراقبتی پوست که در روتین پوستی مورد استفاده قرار می گیرند، کرم مرطوب کننده و آبرسان جزء مواردی هستند که کمی درباره ی آن ها ابهاماتی وجود دارد. بسیاری از بانوان بدون اینکه چیزی درباره فرق بین آبرسان و مرطوب کننده بدانند، از آن ها استفاده می کنند یا حتی این دو کرم را محصولات یکسانی در نظر می گیرند. واقعیت امر این است که آبرسان و کرم مرطوب کننده با هم متفاوت است و ما قرار است در این مطلب این دو محصول را بررسی نماییم. پس از آشنایی شما با تفاوت های این دو محصول درباره ترتیب استفاده از آبرسان و مرطوب کننده صحبت خواهیم کرد و اینکه کدام محصول برای چه نوع پوستی مناسب است. پس برای داشتن یک روتین پوستی حرفه ای با ما تا انتها همراه باشید.
مواد تشکیل دهنده آبرسان و خواص آن:
همان طور که از نام کرم آبرسان مشخص است، این محصول با تامین آب مورد نیاز سلول های پوستی یکی از مهم ترین محصولات مراقبت از پوست به شمار می رود. آبرسان پوست Hydrators معمولا ترکیبی از آب و مقدار کمی روغن است، وزن کم تری نسبت به کرم داشته و اصلا چرب نیست. این محصول دارای مواد اولیه ای از جمله گلیسیرین، اسید هیالورونیک، عسل، اسید لاکتیک و اسید سیتریک و همچنین اوره می باشد که علاوه بر تامین و حفظ رطوبت پوست، منجر به جذب رطوب محیط نیز می شود. به این خاصیت محصولات آبرسان، خاصیت نم نگهدارندگی Humectant یا جاذب رطوبت می گویند.
مواد تشکیل دهنده کرم مرطوب کننده و خواص آن:
به طور کلی واژه مرطوب کننده به محصولاتی اطلاق می شود که دربردارنده ترکیبات زیر باشند:
- اول، امولینت ها Emollients.
- دوم، اسکوآلن Squalene.
- سوم، پوشاننده ها Occlusives.
با وجود این دسته بندی ها، محصولاتی که با عنوان مرطوب کننده به مشتریان ارائه می شوند، محدود بوده و برای تشخیص نوع آن باید برچسب محصول را با دقت بررسی کنید تا ببینید کدام یک از عناوین فوق روی آن ذکر شده است. اکثرا در محصولات آرایشی و بهداشتی از عنوان پوشاننده یا Occlusive روی محصولات مرطوب کننده استفاده شده و روی محصولات آبرسان عنوان Humectant یا Hydrators درج می شود.
کرم های مرطوب کننده Moisturizers مانند آبرسان ها دارای ترکیباتی از روغن و آب هستند، با این تفاوت که غلظت روغن در ساختار آن ها بیشتر می باشد و محصولاتی بر پایه روغن به شمار می روند. روغن هایی که در ترکیبات مرطوب کننده استفاده می شوند، ممکن است انواع روغن های گیاهی، روغن های پالایشگاهی مانند وازلین، امولینت هایی چون استرها و روغن های معدنی باشند. مرطوب کننده غلظت بالاتری نسبت به آبرسان ها دارند و عملکرد پوشانندگی نیز دارد؛ به این معنی که از طریق ایجاد یک لایه روی پوست، از خروج آب از سطح پوست جلوگیری می کند.
تفاوت آبرسان و کرم مرطوب کننده در چیست؟
خشک شدن پوست یکی از دلایلی است که همواره ما را به سمت مصرف محصولات آبرسان و مرطوب کننده سوق می دهد. در اغلب مواقع علت دقیق خشکی پوست قابل تشخیص نمی باشد ، چرا که این مسئله به عوامل مختلفی از جمله آب و هوای محل زندگی، ژنتیک، سن یا تغییرات هورمونی شخص بستگی دارد. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که پوستتان خشک، زبر یا ترک خورده است، بهتر است سراغ ترکیبی از کرم های مرطوب کننده و آبرسان بروید.
همان طور که قبل از این گفته شد، بین آبرسان یا مرطوب کننده بودن کرم تفاوت هایی وجود دارد که نباید آن ها را یکسان در نظر گرفت. اصطلاح آبرسانی به معنی تامین آب کافی برای سلامتی پوست است که معمولا با عنوان هیدراته شدن پوست شناخته می شود؛ استفاده از محصولات آبرسان به شما کمک می کند تا پوستی سالم و درخشان داشته باشید. در طرف دیگر، کرم های مرطوب کننده قرار دارند که حافظ آب بدن هستند و به بهبود شرایط پوست های خیلی خشک کمک می کنند.
به طور کلی کرم مرطوب کننده و آبرسان به دو روش متفاوت، هدف یکسانی را برای بهبود پوست و حفظ رطوبت آن دنبال می کنند. تفاوت عمده ی آبرسان و کرم مرطوب کننده در درصد چربی آن ها و نوع عملکردشان است. اگر بخواهیم درباره تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده ها صحبت کنیم باید بدانیم که هر کدام به چه روشی به حفظ یا تامین رطوبت پوست می پردازند و چه تفاوتی در مواد اولیه و فرمولاسیون خود دارند.
آبرسان ها خیلی سریع جذب پوست می شوند و چون ویسکوزیته کمتری نسبت به کرم ها دارند، گزینه مناسب تری برای پوست های معمولی تا کمی خشک هستند. این محصولات به خاطر چربی کمتری که نسبت به کرم ها دارند، در طول روز یا در ماه های گرم سال نیز به راحتی قابل استفاده می باشند. از طرفی، کرم مرطوب کننده نیز از خشک شدن پوست جلوگیری می کند اما درصد چربی به کاررفته در ساختار آن بیشتر است و عملکرد آن به شکلی است که با ایجاد مانعی روی پوست، به حفظ رطوبت روی منافذ پوست کمک فراوانی می کند. مرطوب کننده ها گزینه مناسبی برای پوستهای بسیار خشک هستند و در فصلهای سرد سال کاربرد زیادی دارند.
چه کسانی به آبرسان یا مرطوب کننده نیاز دارند؟
همه ما با هر نوع پوستی به هر دو این محصولات نیاز داریم. چرا که باید خیالمان راحت باشد که لایه چربی روی پوستمان، کارش را درست انجام می دهد. با این حال، پوست خشک به مرطوب کننده بیشتر و پوست کم آب به آبرسان بیشتری نیاز دارد.
اگر به پوستمان خوب دقت کنیم ، ممکن است به نظرمان خشک، پوسته پوسته یا حتی قرمز برسد. در این صورت پوستمان خشک است. در صورتیکه آن را کدر، بدون درخشندگی و چین افتاده ببینیم، پوستمان کم آب است. خشکی به نوع پوست ما بر می گردد، اما هر نوع پوستی که داشته باشیم، می تواند کم آب باشد.
بعد از اینکه پوستمان را بررسی کردیم، در روتین روزانه ی خود بازبینی می کنیم. اگر پوست خشک داریم، از لایه ضخیم تر مرطوب کننده استفاده می کنیم. در صورتی که پوستمان کم آب شده، از سرم و کرم های آبرسان استفاده می کنیم.
کدام محصول برای پوست شما مناسب است؟
افراد بسیاری تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده را نمی دانند و در انتخاب یک محصول مناسب پوستشان مشکل دارد. محصولات بسیار متفاوتی در بازار موجود است؛ از بالم گرفته تا انواع روغن، کرم، ژل، پماد و آبرسان ها؛ اما حقیقت این است که همه آن ها در واقع یک کار را انجام می دهند. اکثر لوسیون ها و محصولات مربوط به بهداشت پوست هم دارای ترکیبات پوشاننده occlusive و هم نرم کننده emollients و جاذب رطوبت humectants هستند. بنابراین به طور همزمان هم پوست را مرطوب می کنند و هم نقش آبرسان را دارند.
توجه داشته باشید نوع و فرم یک محصول (به شکل روغن، بالم، کرم، ژل وغیره) اثری بر عملکرد آن محصول ندارد، بلکه این مواد تشکیل دهنده آن محصول است که نقش مهمی در کارکرد آن ایفا می کند. فرم و شکل محصول فقط تجربه و حس شما را در استفاده از مواد تشکیل دهنده فرمولاسیون تحت تأثیر قرار می دهد. برای همین، بر روی لیبل محصولات و تجربه ی افرادی که محصول را استفاده کرده اند، بخواهید. گاهی اوقات پوست شما فقط به یک مرطوب کننده یا یک آبرسان نیاز دارد، نه هر دوی آن ها. با دانستن اینکه دقیقا چه روشی برای تأمین آب مورد نیاز پوستتان مناسب است، می توانید بهترین کار را برای آبرسانی پوست خود انجام دهید.
کدام را انتخاب کنیم کرم آبرسان یا کرم مرطوب کننده؟
حال که تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده را می دانید، اگر می پرسید: باید آبرسان را انتخاب کنم یا مرطوب کننده؟ باید اشاره کنیم که قضاوت نهایی زمانی صورت می پذیرد که دریابید کدام یک از آن ها آب پوست شما را حفظ می کنند؛ آبرسان یا مرطوب کننده؟ جواب سوال این است: هر دوی آن ها. همانطور که قبل از این گفته شد، همه چیز بستگی به نوع پوست شما دارد و یک کرم معمولی هم می تواند هر دو کار را بر پوست شما اعمال کند. با وجود این، اگر شما از جمله افرادی هستید که برای مراقبت از پوست خود تمایل دارند از محصولاتی استفاده کنند که حاوی فقط یک ماده موثر active ingredient باشد و مراقبت از پوست خود را در چندین و چند مرحله انجام می دهد، ممکن است انتخاب یک کرم معمولی برای شما مشکل زا باشد.
اول آبرسان بزنیم یا مرطوب کننده؟
با توجه به کارکرد مشابهی که آبرسان و مرطوب کننده دارند، بهتر است بدانید هر کدام برای چه نوع پوستی بهتر است. معمولا افرادی که دارای پوست چرب هستند فکر می کنند دیگر نیاز به استفاده از مرطوب کننده نیست اما برعکس، حتی پوست چرب نیز به مراقبت نیاز دارد. با توجه به اینکه پوست چرب دارای چربی کافی است، بهتر است از انواع آبرسان بر پایه آب استفاده کنید که ترجیحا دارای خاصیت ضد آکنه نیز هستند. اگر پوست خشک دارید، باید به دنبال راه حلی باشید تا رطوبت پوست خود را حفظ کنید و با انتخاب محصول با فرمولاسیون مناسب، مواد مغذی مورد نیاز پوستتان را تامین کنید.
استفاده همزمان از مرطوب کننده و آبرسان ضرری برای پوست نخواهد داشت اما باید بدانید که ترتیب استفاده از آبرسان و مرطوب کننده چگونه است. با توجه به توضیحاتی که درباره عملکرد مرطوبکنندهها دادیم، بهتر است ابتدا از محصولاتی که دارای ترکیبات آبرسان یا هیالورونیک اسید هستند، استفاده کنید و سپس با کمک مرطوب کننده ای چرب، مانعی برای از بین رفتن رطوبت پوست ایجاد کنید. علاوه بر این امروزه محصولات مختلفی با هر دو کارکرد آبرسانی و رطوبت رسانی در بازار وجود دارد که می توان سراغ آن ها رفت.
_مرطوب کننده مناسب پوست خشک:
مرطوب کننده پوست خشک بهتر است چرب تر باشد. اگر پوست شما در تمام طول سال به طور طبیعی خشک است و مدام پوسته پوسته می شود، به احتمال زیاد این مشکل پوست شما ارتباطی به شرایط آب و هوایی ندارد، بلکه در حفظ رطوبت دچار اختلال شده است. در چنین شرایطی شما باید به واسطه رطوبت رسانی، لایه ای محافظ روی پوست خود ایجاد کنید تا رطوبت را به دام بیندازید. یک لایه مرطوب کننده ضخیم حاوی مواد نرم کننده (امولینت) به شما کمک می کند تا آب از روی پوست شما تبخیر نشود. علاوه بر این، محصولی با فرمولاسیونی کارآمد، مواد مغذی لازم را هم به پوست می رساند و سبب می شود تا پوست در طول فصلی چون زمستان رنگ و روی مطلوبی داشته باشد.
کدام مواد موثر در ترکیبات محصولات مرطوب کننده برای پوست خشک بهتر است؟
بهترین مرطوب کننده یک محصول قدیمی و مناسب به نام وازلین است . برای یک پوست به شدت خشک، مواد occlusive عالی عمل می کنند؛ به طور مثال، ترکیبی همراه با وازلین به خوبی اثر می کند. اگر به هر دلیلی از وازلین استفاده نمی کنید، می توانید از مواد زیر کمک بگیرید:
- اول، شی باتر (کره دانه های روغنی درخت شی یا روغن قلم که یک گیاه بومی آفریقاست).
- دوم، روغن کانولا.
- سوم، روغن دانه های گیاهی مانند جوجوبا.
- چهارم، روغن دانه های مغذی مثل روغن بادام، روغن گردو، روغن ذرت، روغن پنبه دانه، روغن فندق و روغن نارگیل.
_مرطوب کننده مناسب پوست چرب:
بسیاری از افرادی که به آکنه مبتلا هستند و پوستی چرب دارند فکر می کنند استفاده از مرطوب کننده، پوست آن ها را چربدتر کرده و باعث جوش های بیشتری می شود. باید بدانید این موضوع حقیقت ندارد. در حقیقت، استفاده از مرطوب کننده مناسب، جوش زدن و براقی پوست را کاهش می دهد. اگر پوست شما چرب است، از آبرسان و مرطوب کننده هایی استفاده کنید که بر پایه آب هستند. همواره به خاطر داشته باشید که چرب بودن پوستتان دلیلی بر این ادعا نیست که پوست شما آب کافی دارد. همچنین بی آبی می تواند چربی پوست شما را بیشتر کند.
اکثر افرادی که پوست چربی دارند، عملکرد سد دفاعی Skin barrier پوستشان ضعیف است، یعنی پوست آنان به سختی می تواند رطوبت را حفظ کند. زمانی که پوست رطوبت خود را از دست می دهد، بی آب می شود و این بی آبی باعث می شود پوست برای جبران آن، چربی بیشتری تولید کند. این فرآیند یک چرخه معیوب است و برای رهایی از آن باید رطوبت و آب کافی و مورد نیاز را به پوست خود برسانید. آبرسان و یا مرطوب کننده پوست چرب بهتر است بر پایه آب و غیرکومدون زا (جوش های زیر پوستی) باشند. این محصولات سبک هستند و منافذ پوست را مسدود نمی کنند.
انتخاب کرم آب رسان و کرم مرطوب کننده مناسب:
نوشیدن آب فراوان هنوز هم ساده ترین راه برای آب رسانی به پوست است، اما متخصصان پوست پیشنهاد می کنند کسانی که پوست کم آبی دارند می توانند با استفاده از یک محصول آب رسان موضعی آب را به سلول های خودشان تزریق کنند. مرطوب کننده های طبیعی به پوست اجازه می دهند تا به مرور زمان توانایی خود را در آبرسانی افزایش دهد، در نتیجه به دنبال محصولاتی باشید که حاوی اسید هیالورونیک، آلوئه ورا، عسل، اسیدهای آلفا هیدروکسی و عصاره های دریایی هستند.
مرطوب کنندهوهای مصنوعی، گلیسیرین، اوره و پروپیلن گلیکول برخی از موادی هستند که باید مراقب آنها باشید. مواد تشکیل دهنده محصولات آب رسان به طور کلی برای انواع پوست مناسب هستند. آن ها محلول در آب هستند، منافذ پوستی را مسدود نمی کنند و باید فاقد الکل باشند تا سطح پوست را خشک یا تحریک نکند.
در مورد مرطوب کننده ها، گزینه های بسیار متنوعی از نظر فرمول و مواد تشکیل دهنده موجود است. مرطوب کننده ها می توانند سبک یا سنگین تر باشند و برای فصول مختلف و انواع مختلف پوست فرموله شوند. برای مثال ماه های گرم و مرطوب بهار و تابستان ممکن است یک ژل سبک یا لوسیون سبک مناسب باشد. در حالی که در هوای خشک، سرد و باد پاییز یا زمستان ممکن است به محصولات سنگین تر حاوی سرامید ها، روغن ها (نارگیل، بادام) ، ویتامین E، کره ها (شی یا کاکائو) یا دی متیکون نیاز داشته باشید. این مواد نه تنها به دلیل اثرات مرطوب کنندگی و تغذیه کنندگی بلکه به دلیل توانایی مقابله با علائم پیری و آسیب رادیکال های آزاد نیز شناخته شده و بسیار موثر هستند. برای انتخاب مرطوب کننده مناسب برحسب نوع پوست، متخصصان می گویند برای پوست های مستعد آکنه، یک مرطوب کننده سبک و بدون روغن بهترین عملکرد را دارد که معمولاً به صورت لوسیون در دسترس هستند. این ها روغن کمتری دارند و محتوای آب بیشتری دارند. برای پوست های ترکیبی، یک لوسیون یا کرم خوب عمل می کند، در حالی که یک سرم یا یک کرم نرم کننده بیشتر برای انواع پوست خشک مناسب است.
علت خشکی پوست:
خشکی پوست یک عارضه نسبتاً شایع است؛ اغلب مردم برخی مواقع تا حدی خشکی پوست را تجربه می کنند. پوست خشک ممکن است ناشی از علل خارجی یا تغییراتی در توانایی پوست برای حفظ رطوبت باشد.
اول، علل داخلی خشکی پوست:
پیری با تغییرات فیزیولوژیکی همراه است که باعث می شود پوست توانایی خود را برای حفظ رطوبت از دست بدهد. به علاوه، بیماری هایی وجود دارد که در آنها پوست نمی تواند آب بدن را به میزان طبیعی حفظ کند و مقادیر قابل توجهی آب از طریق پوست از دست می رود. به طور مثال این حالت در درماتیت آتوپیک و برخی اختلالات دیگر پوست که ناشی از کمبود های تغذیهدای هستند، اتفاق می افتد.
دوم، علل خارجی خشکی پوست:
اصلی ترین علت خارجی خشکی پوست قرار گرفتن در معرض آب و هوای خشک و باد می باشد. توجه داشته باشید که حرارت مصنوعی دستگاه های گرم کننده هوا در داخل ساختمان ها، رطوبت نسبی هوا را پایین می آورد. بنابراین پوست در زمستان خشک تر می شود. ماندن به مدت طولانی در اتاقی که هوای خشک و سرد با دستگاه تهویه به داخل آن جاری می شود نیز، سبب خشکی پوست می شود.
_شستشوی مکرر پوست:
به نظر بی ربط می آید؛ ولی شستشوی مکرر پوست با آب تأثیر خشک کنندگی دارد. شستشوی مکرر باعث پاک شدن لایه چربی محافظ پوست می شود مخصوصا که برخی از صابون ها هم اثر خشک کننده دارند و به این موضوع دامن می زنند. علاوه بر آن شستشوی مکرر پوست باعث می شود که مقدار آب تبخیر شده در مجموع بیشتر از آبی باشد که روی پوست قرار داشت. در درماتولوژی، پزشکان از این قاعده یعنی شستشوی مکرر و هر بار به مدت چند دقیقه برای خشک کردن نواحی ملتهب و پر ترشح پوستی استفاده می کنند.
_قرار گرفتن در معرض برخی مواد:
بسیاری از مشاغل این ویژگی را دارند که فرد را در معرض موادی قرار می دهند که لایه چربی طبیعی را از سطح پوست بر می دارد؛ به طور مثال مشاغلی که مستلزم تماس مکرر با مواد ضد عفونی کننده یا حلال های شیمیایی هستند. به همین نحو، برخی درمان های طبی مانند درمان های آکنه نیز، سبب خشکی پوست می شوند.
آیا کرم مرطوب کننده و آبرسان به طور همزمان قابل استفاده است؟
اگر پوستتان خشک است، پوسته پوسته می شود و سطح آن تیز به نظر می آید، باید از کرم مرطوب کننده استفاده کنید تا چربی مورد نیاز پوستتان تامین شود و همچنین اگر پوستتان کدر به نظر می رسد و خطوط ریز چین و چروک بر روی آن مشاهده می کنید، باید از آبرسان استفاده کنید.
اثرات مرطوب کننده بر روی پوست چیست؟
به طور کلی حفاظت از پوست در برابر عوامل محیطی و تخریب ایجاد شده در اثر خشکی پوست باعث می شود که پوست زیبایی و طراوت خود را حفظ کند و کیفیت پوست صورت در حد ایده آل باقی بماند. استفاده از مرطوب کننده به چند طریق برای پوست مفید می باشد:
اول، لایه چربی نازکی روی سطح پوست می تواند پوست را از قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی مانند ذرات دوده، آلودگی و گردوغبار محافظت کند.
دوم، بهبودی موقت از لحاظ زیبایی ظاهری پوست؛ همانطور که قبلاً گفته شد، وقتی پوست به خوبی مرطوب شده باشد موقتاً صاف تر و شاداب تر به نظر میدرسد. از آنجا که پوست کمی متورم می شود، پوست صاف و چروکدهای ریز محو می شوند و منافذ پوست کوچکدتر به نظر می رسند. چراکه پوست اطراف آن ها نیز کمی متورم شده است.
حتی افراد دارای پوست چرب با اینکه نیاز کمتری به استفاده از مرطوب کننده ها دارند نیز، نباید استفاده از آن را کاملاً کنار بگذارند.
نیاز به استفاده از مرطوب کننده ها در مواقع قرار گرفتن در شرایط محیطی و آب و هوای خشک، افزایش پیدا می کند. افراد مسن تر که پوست آن ها معمولاً خشک تر است، نیاز بیشتری به این محصولات دارند.
اهمیت استفاده از مرطوب کننده ها چیست؟
پوست کم آب، خشک، شیاردار و خشن به نظر می رسد؛ لایه نازکی از پوست در سطح آن وجود دارد، خطوط پوستی ظریف و چین و چروک هایی در سطح آن آشکارتر به نظر می آید. افراد دارای پوست خشک احساس بدی در مورد پوست خود دارند که ممکن است با خارش نیز، همراه باشد. پوست خشک استعداد بیشتری برای جذب عفونت های پوستی اعم از باکتریال یا قارچی دارد. اصطلاح رایج در درماتولوژی برای پوست های بسیار خشک گزروسیس است.