پوست چیست و چگونه از آن محافظت کنیم؟
پوست یک بافت خارجی نرم بوده که سراسر بدن مهره داران را پوشانده است. پوست انسان بزرگ ترین عضو بدن به شمار می آید که مساحت آن در حدود ۲ متر مربع است. پوست با استفاده از یک سیستم چند لایه شامل لایه های سلولی مختلف، روغن های محافظ، سد سلولی و روغن های محافظ، اندام های داخلی از محیط اطراف محافظت می نماید. پوست پوششی بیش از یک مانع محافظ بین بدن و محیط اطراف است. این اندام وسیع همچنین در حفظ سلامتی بدن نقش مهمی دارد؛ از جمله این نقش را می توان به تنظیم دمای بدن از طریق عرق کردن و گر گرفتگی هنگام گرم شدن و برجسته شدن محل رویش مو در هنگام سرما اشاره کرد. پوست می تواند ویتامین دی را که برای سلامتی استخوان ها بسیار ضروری است، از نور خورشید تولید کند. پایانه های عصبی موجود در سطح پوست اطلاعات را از محیط گرفته و به مغز می فرستد. سپس مغز این اطلاعات را به احساس گرما، سرما، لمس، فشار و درد تعبیر می کند. پوست اولین سد دفاعی بدن در برابر عوامل بیماری زا محسوب می شود.
تشخیص انواع پوست:
شما می توانید با مراجعه به یک پزشک یا مشاور و متخصص پوست به طور دقیق نوع پوست تان را تشخیص دهید. از طرفی، هر یک از انواع پوست، مشخصات و ویژگی های خاصی دارند که در ادامه به شرح آن ها خواهیم پرداخت. با مطالعه ی این موارد می توانید اطلاعاتی در زمینه پوست خود کسب کنید.
مشخصات پوست معمولی یا نرمال:
پوست نرمال یا معمولی به پوستی گفته می شود که چربی و خشکی در موازات یکدیگر قرار بگیرند. چربی و رطوبت آن متعادل بوده و می توان از آن به عنوان یک پوست سالم یاد کرد. در علم پزشکی به چنین پوستی به اصطلاح پوست یودرمیک گفته می شود. پوست معمولی با ویژگی های ظاهری زیر تشخیص داده خواهد شد:
- اول، خطوط مورب و پرده مانند روی پوست مشاهده نمی شود.
- دوم، رنگ قرمز تازه و شفاف روی گونه ها و کل پوست دیده می شود.
- سوم، بافت پوست مخملی و نرم است.
- چهارم، جریان خون در پوست صورت متناسب است.
مشخصات پوست خشک:
واژه ی خشک برای توصیف پوستی استفاده می شود که قدرت سبوم در آن نسبت به یک پوست نرمال کم بوده و همچنین میزان چربی و لیپید کمتری تولید کند. کمبود لیپید در پوست های خشک منجر به کاهش میزان رطوبت در پوست شده و پوست را در برابر آسیب های محیطی و عوامل خارجی آسیب پذیر تر می کند. انواع مختلفی از خشکی پوست در افراد دیده میشود. بر اساس شدت خشکی و درجه آسیب پذیری، این نوع از پوست به درجات مختلفی تقسیم بندی می شود:
اول، خشکی پوست شدید:
نواحی خاصی از بدن هستند که بیشتر در معرض خشکی شدید پوست قرار می گیرند. پاها، دست ها، آرنج و زانو ها مستعد موارد زیر هستند:
- اول، خارش مداوم.
- دوم، پوسته پوسته شدن.
- سوم، ایجاد پینه و کلوس پوستی.
- چهارم، ترک و شکاف پوستی.
- پنجم، زبری و زمختی شدید.
- خشکی شدید و حاد پوست معمولا در افراد سالمند رخ می دهد.
دوم، خشکی زیاد پوست:
در صورتی که خشکی خفیف پوست درمان نشود، ممکن است مشکل به مراحل حاد تر نیز پیشروی کند.
ویژگی های پوست بسیار خشک عبارتند از:
- اول، خارش احتمالی.
- دوم، احساس کشیدگی.
- سوم، ظاهر زبر و کدر.
- چهارم، پوسته پوسته شدن خفیف.
- پوست های بسیار خشک مستعد حساسیت، تحریکات و عفونت های پوستی خواهند بود.
سوم، خشکی معمولی پوست:
خشکی معمولی پوست در فرد احساس کشیدگی و شکنندگی ایجاد کرده، این نوع از پوست های خشک ظاهری که در داشته و قابلیت ارتجاعی پایینی دارد.
بیشتر بخوانید: روش های درآمدزایی از مراقبت پوست
خشکی پوست معمولا به دلایل زیر رخ می دهد:
- اول، فقدان نرم کننده های طبیعی مانند امینو اسید ها، اوره و لاکتیک اسید. از طریق ایجاد پیوند با مولکول های آب باعث حفظ و نگهداری آن در سلول های پوست می شوند.
- دوم، پوست دائما به دلایلی همچون گرما، استرس، فشار و فعالیت زیاد، آب و رطوبت خود را از دست می دهد. همچنین پدیده طبیعی انتشار آب موجب از دست رفتن حدود نیم لیتر آب از لایه های عمیق پوست می شود.
- سوم، فقدان اسیدهای چرب ضروری و کلسترول که برای عملکرد طبیعی سلول های پوست و سوخت و ساز آن ها ضروری می باشد.
پوست های خشک معمولاً خشن، شکننده و کدر هستند؛ همچنین میزان الاستیسه قدرت ارتجاعی و کشش آن نیز بسیار کم است. اگر این مسئله درمان نشود، به مرور زمان باعث تکه تکه شدن پوست شده و ایجاد ظاهری خشن در افراد همچنین باعث ایجاد چین و چروک و بالا رفتن سن، پوست و خارش و التهاب می شود. همچنین مناطقی از پوست مانند زانو ها، کف پا، آرنج و کف دست ها در معرض بروز خشکی شدید قرار دارند.
مشخصات پوست چرب:
از کلمه چربی پوست به منظور توصیف فعالیت بالای قدرت سبوم و تولید لیپید ها، استفاده می شود. فعالیت بیش از حد غدد سبوم در پوست صورت عموماً با نام علمی سبورا شناخته می شود. عوامل متعددی باعث افزایش فعالیت غدد سبوم و چرب شدن پوست می شوند، از جمله:
- اول، استفاده از مواد آرایشی محرک.
- دوم، استرس و فشار.
- سوم، اثرات دارویی.
- چهارم، تغییرات هورمونی.
- پنجم، عوامل ژنتیکی.
پوست چرب توسط نشانه های ظاهری بسیاری شناخته می شود؛ مانند وجود منافذ پوستی متعدد و بزرگ، براق بودن صورت، ضخامت زیاد پوست طوری که رگ های خونی به سختی دیده می شوند؛ یا اصلاً قابل مشاهده نیستند. همچنین پوست های چرب بسیار مستعد بروز انواع جوش صورت و آکنه های سر سیاه و سر سفید هستند. این جوش ها در نواحی گردن، صورت، شانه ها، سینه و پشت نیز دیده می شوند و پوست معمولاً قرمز ملتهب است.
مشخصات پوست مختلط:
واژه ی مختلط، برای شرح و توصیف نوعی از پوست به کار می رود که ترکیبی از هر دو حالت چرب و خشک می باشد. در پوست مختلط، نواحی که اصطلاحاً به آن منطقه T گفته می شود، چرب بوده و با سایر نقاط صورت متفاوت است. در نواحی چانه، پیشانی و بینی، پوست چرب مشاهده شده و عموماً آکنه ها و منافذ بزرگ نیز در این نواحی دیده می شوند. گونه ها نیز در این نوع پوست جزو مناطق خشک یا نرمال به حساب می آیند. این مسئله به دلیل عدم توزیع متعادل و متوازن غدد سبوم در صورت ایجاد می شود. در ناحیه گونه میزان فعالیت سبوم و ترشح لیپید در آن کمتر بوده و برعکس در نواحی پیشانی و بینی فعالیت غدد سبوم منجر به تولید چربی مازاد می شود.
روش شناخت نوع پوست:
برای آن که بتوانید نوع پوست خود را به درستی تشخیص دهید؛ باید صبح پس از این که از خواب بیدار شدید و پیش از شست و شوی صورت و استفاده از لوازم آرایشی یک دستمال کاغذی نرم را بر روی صورت کشیده و آرام فشار دهید و سپس با نگاه کردن به آن بررسی کنید:
- اول، پوست معمولی و خشک: هیچ گونه لکه دیده نمی شود.
- دوم، پوست مختلط: لکه های چربی در قسمت های میانی پیشانی، بینی و چانه به شکل پروانه بر روی دستمال قابل تشخیص است.
- سوم، پوست چرب: در تمام قسمت های دستمال لکه های چربی مشاهده شود.
بیشتر بخوانید:
درباره ی هیپرپیگمانتاسیون چه می دانید؟
نشانه های پیری:
نوع پوست ما می تواند در طول زندگی تغییر کند. برای مثال بسیاری از افرادی که پوست چرب دارند؛ پس از گذراندن سن بلوغ به حالت نرمال نزدیک تر شده و همچنین امکان دارد افراد دارای پوست نرمال نیز پس از مدتی خشکی پوست را تجربه نموده و در همه ی انواع پوست فرایند سالخوردگی به مرور زمان رخ خواهد داد و پس از مدتی چین و چروک ها ظاهر خواهند شد. اندازه گیری علائم پیری مانند سن، تغییر رنگ، حجم پول، چین و چروک ها و موارد ی از این دست به متخصصین کمک می کند تا محصولات مراقبتی مناسب پوست را تعویض کنند.
۱۰ نشانه بروز علائم پیری به شرح زیر می باشد:
اول، خطوط ریز چین و چروک:
خطوط ریز پنجه کلاغی و چین و چروک مشهود ترین و اغلب نگران کننده ترین نشانه های پیری برای زنان و مردان هستند. پدید آمدن این چین و چروک ها اغلب نتیجه ضعیف شدن فیبر های الاستین و کلاژن می باشد. در نتیجه این امر منجر به شلی پوست و به وجود آمدن چین و چروک های بعدی می شود.
دوم، تیرگی پوست:
پوست درخشان و به اصطلاح شبنم دار، دوره جوانی به تدریج با افزایش سن محو شده و در نتیجه این فرآیند به وجود آمدن یک رنگ مات روی پوست را به دنبال دارد. همچنین به دلیل کاهش سطح رطوبت در لایه بالایی پوست بوده که به طور طبیعی با افزایش سن ایجاد می شود. در حالی که پوست یک فرد جوان هر سه هفته یک بار خود را تجدید می کند؛ برای پوست افراد مسن هر چهار تا شش هفته باید تجدید شود.
سوم، لکه و آکنه:
نازک شدن پوست همزمان با افزایش سن منجر به ضعیف شدن رگ های خونی روی پوست می شود. لکه های پیری یا آکنه که قرمز و یا قهوه ای رنگ هستند؛ بیشتر در اثر قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماورای بنفش ایجاد شده که این امر سبب تشدید علائم پیری شده و پوست را پیر می کند.
چهارم، رنگ پوست ناهموار:
افزایش سن، سبب ناهموار شدن پوست در نواحی خاص شده و این امر ممکن است به دلیل وجود ملانین بیشتر در بخش هایی از پوست و عملکرد سطوح هورمونی در زنان باشد. این ناهمواری می تواند منجر به پیر شدن پوست نسبت به سال های قبل شود.
پنجم، خشک شدن پوست:
پوست سالم و جوان دارای رطوبت بالایی بوده و ظاهر شاداب و درخشان به وجود می آورد. در طول فرآیند پیری این امر کاهش می یابد؛ چرا که پوست توانایی خود را برای حفظ رطوبت از دست می دهد؛ همچنین پوست افراد موسسه نقل و خشکی و کم آبی همراه است.
ششم، خسته شدن زود هنگام عضلات:
طبیعی است که هر چه سن فرد بالا رود، عضلات تحلیل رفته و دیگر کارکرد سابق را نخواهد داشت و به همین دلیل می بایست که راهی برای درمان و تسکین درد های عضلانی پیدا کرد.
هفتم، کبود شدن راحت پوست:
در برخی از موارد پوست فرد با کوچک ترین التهاب و تحریک خارجی و حتی داخلی کبود شده و تغییر رنگ می دهد. این عارضه به دلیل کم شدن تولید رنگدانه های پوست می باشد.
بیشتر بخوانید: درآمد موثر با راه اندازی عطاری
هشتم، افزایش شکنندگی پوست:
هر چه سن فرد بالاتر می رود؛ سلول های تولید کننده کلاژن و الاستین کمتر شده و پوست شکننده تر می شود.
نهم، منافذ باز و قابل مشاهده روی سطح پوست:
منافذ روی پوست با افزایش سن و به دلیل از دست دادن خاصیت ارتجاعی پوست، کشیده شدن پوست در اثر گرانش بزرگ شده یا بیشتر دیده می شود. این منافذ بزرگ نیز یکی دیگر از نشانه های پیری پوست به حساب می آیند.
دهم، زبر و خشن شدن بافت پوست:
با افزایش سن تغییراتی در بافت پوست به وجود می آید. پوستی که زمانی نرم و صاف بوده؛ در دوران پیری به دلیل از بین رفتن لایه های شاخی پوست و کند شدن گردش سلولی ناهموار و زبر می شود.
حساسیت پوست:
پوست حساس به نوعی از پوست اطلاق می شود که به راحتی توسط عوامل مختلف تحریک می شود. این وضعیت برای برخی از افراد یک شرایط دائمی بوده و برای برخی دیگر تنها در برابر عوامل تحریکی خارجی ایجاد می شود. در این حالت پوست، عملکرد طبیعی خود را از دست داده و به راحتی میزان فراوانی آب و رطوبت خود را از دست می دهد. بعضی از عواملی که باعث تحریک شدن و حساسیت پوست می شوند عبارتند از: مواد آرایشی یا پاک کننده ها، تابش خورشید، اجسام خارجی و مواردی از این قبیل این وضعیت توسط متخصصین به خوبی تشخیص داده می شود.
حساسیت پوستی انواع مختلفی دارد که به شرح زیر می باشد:
اول، حساسیت پوستی آلرژیک:
در این نوع حساسیت فرد در اثر تماس با ماده ای که در محیط وجود دارد؛ دچار التهاب می شود. برای مثال کسی که به ساعت، حلقه و یا بدلیجات حساسیت دارد.
دوم، حساسیت پوستی تحریکی:
در این نوع حساسیت، فرد در اثر تماس زیاد با ماده حساسیت زا دچار این عارضه می شود. برای مثال کسی که به دلیل تماس مکرر با مواد شوینده نسبت به آن ها حساسیت پیدا کند.
سوم، حساسیت های شغلی:
کسانی که با مواد ساختمانی، سیمان و غیره در تماس هستند، ممکن است دچار حساسیت پوستی شوند.
چهارم، حساسیت پوستی خانم های خانه دار:
این حساسیت بر اساس کارِ خانه و شست و شو ایجاد می شود.
نشانه های حساسیت:
علائم حساسیت پوستی شامل التهاب، خارش، قرمزی پوست و گاهی با عفونت همراه است.
در چه مواقعی حساسیت شدید تر می شود؟
- اول، حساسیت های پوستی در فصول خشک سال مانند زمستان، پاییز و اوایل بهار شدت پیدا می کند.
- دوم، تغییر ناگهانی محیط؛ برای مثال ورود ناگهانی از یک فضای سر به یک فضای گرم و برعکس می تواند در حساسیت تاثیر گذار باشد.
- سوم، تغییر محیط زندگی نیز ممکن است باعث تشدید و یا کمتر شدن حساسیت در افراد شود. برای مثال فردی که از تهران به شمال سفر می کند، ممکن است علائم حساسیت او در مقایسه با زمانی که در تهران بوده، به دلیل رطوبت شمال برطرف شود، اما هنگام بازگشت به تهران دوباره ظاهر شود.
- چهارم، بعضی از غذا ها مانند آجیل، شیر گاو و تخمه در برخی از افراد باعث بروز و تشدید حساسیت پوستی می کند.
- پنجم، استرس و فشارهای عصبی نیز اهمیت زیادی دارند؛ گاهی یک خبر ناگوار باعث تشدید علائم و خارش در فرد و درنتیجه ایجاد حساسیت می شود.
- ششم، نور آفتاب نیز در صورتی که در برخی مواقع یک درمان است؛ در برخی از موارد تشدید کننده حساسیت محسوب می شود.
توصیه هایی برای جلوگیری از حساسیت و یا کاهش آن:
- اول، باید در هنگام کار با مواد شوینده و آب از دستکش استفاده کنید. از آن جا که ماده لاتکس دستکش نیز در برخی افراد باعث حساسیت می شود، بهتر است زیر دستکش از یک دستکش نخی استفاده شود.
- دوم، اگر حساسیت در تماس با ماده مشخص ایجاد شده باشد؛ باید از تماس با آن خودداری کرد.
- سوم، نباید دستکش به مدت طولانی در دست باشد؛ چرا که گرما و تعریق دست داخل آن ممکن است پوست را مستعد حساسیت به این مواد کند.
- چهارم، اگر حساسیت به دلیل سایش پوست باشد؛ باید از کرم ها و مرطوب کننده ها استفاده کنید.
- پنجم، در زمان حساسیت های پوستی بدون نظر پزشک اقدام به استفاده از پماد یا داروی خاصی نکنید؛ چرا که گاهی استفاده از برخی پماد ها به مرور زمان باعث وخامت بیشتر حساسیت می شود.
- ششم، گاهی علائم این حساسیت ها با برخی بیماری های پوستی یکسان بوده و سهل انگاری فرد به پزشک ممکن است باعث وخیم شدن بیماری فرد شود.
رنگ پوست:
یکی از فاکتور هایی که نشان دهنده ی نوع و میزان واکنش پوست ما در برابر عواملی مثل پرتو های خورشید، تحریکات، التهاب ها و موارد مشابه؛ رنگ پوست می باشد. رنگ پوست پایه به وسیله ی توزیع و تراکم ملانین تعیین می شود. قرمزی پوست یک شاخص مناسب برای تعیین وضعیت پوست می باشد. این رنگ نشان می دهد که گردش خون ما چه اندازه برای رفع اثرات منفی عوامل مطلوب محیط موفق عمل کرده است.
انواع رنگ پوست:
رنگ پوست به یک سری عوامل از جمله ژنتیک، ورزش، رژیم های غذایی، بهداشتی و عوامل محیطی مانند حضور زیاد در مقابل تابش نور خورشید به دلیل تولید ملانین بیش از حد که باعث تغییر رنگ پوست می شود، بستگی دارد.
پوست دارای سه رنگدانه به نام های ملانین، کاروتن و هموگلوبین می باشد. ترکیب این سه رنگ دانه با هم رنگ های مختلف پوستی را به وجود می آورد. با توجه به این که نیازهای هر پوست فرق می کند؛ مراقبت از پوست نیازمند شناخت می باشد، پوست یکی از ارکان زیبایی صورت به شمار می آید.
بیشتر بخوانید: راهکار های خانگی درمان افتادگی پوست صورت با ماساژ و ماسک
رنگ پوست ها به شش نوع تقسیم بندی می شود. این شش نوع رنگ پوست به شرح زیر طبقه بندی می شود:
نوع اول، پوست خیلی روشن:
- اول، مشخصاتی که نوع خیلی روشن دارد، آن است که این دسته از پوست ها کمی صورتی رنگ و دارای کک و مک هستند.
- دو، افرادی که دارای این رنگ پوست هستند؛ در مناطق سردسیر زندگی می کنند.
- سوم، بیشتر افراد سفید پوست، پوست خیلی روشنی دارند.
- چهارم، در مقابل نور خورشید به آسانی دچار آفتاب سوختگی شده؛ چرا که تناژ رنگ پوست خنکی دارند که باید از یک کرم مرطوب کننده استفاده کنند. اما با این روش نمی توانید پوست خود را برنزه کنند.
- پنجم، از شرایط لازم برای مراقبت از پوست روشن مخصوصاً در برابر نور خورشید استفاده از کرم ضد آفتاب برای جلوگیری از سرطان پوست می باشد.
نوع دوم، پوست سفید:
- اول، رنگ های آبی رنگ موجود در زیر چشم نشان می دهد که پوست شما سفید است. این نوع پوست رنگدانه های خیلی کمی داشته و یا بدون ماده رنگی هستند و به اصطلاح به آن پوست سفید و شیری رنگ می گویند. این افراد برای برنزه کردن پوست در مقابل نور خورشید، دچار آفتاب سوختگی می شوند.
- دوم، استفاده از کرم ضد آفتاب برای جلوگیری از سرطان پوست بسیار ضروری است.
نوع سوم، پوست گندمی یا خرمایی:
- اول، در برابر نور آفتاب، دچار سوختگی می شوند و عملاً برنزه شدن صورت در این افراد راحت تر انجام می شود.
- دوم، استفاده از کرم ضد آفتاب برای جلوگیری از سرطان پوست ضروری است.
نوع چهارم، پوست سبزه:
رنگ پوست شبیه به رنگ زیتونی بوده و افرادی که دارای این رنگ پوست هستند؛ معمولا موهای تیره ای دارند. این رنگ پوست از ترکیب سه رنگ زرد، سبز و کمی قهوه ای ساخته شده؛ با شناخت ترکیب رنگی پوست بهتر می توانید از رنگ های آرایشی متناسب با پوست خود استفاده کنید.
نوع پنجم، پوست تیره:
- اول، این رنگ پوست کم پیش می آید تا در مقابل تابش خورشید بسوزد و یا برنزه شود.
- دوم، استفاده از کرم ضد آفتاب برای جلوگیری از سرطان پوست ضروری است.
نوع ششم، پوست سیاه:
بیشتر آفریقایی ها این رنگ پوست را دارند. تیره ترین رنگ پوست در بین انواع پوست بوده که این نوع پوست به هیچ وجه نمی تواند برنزه شود.
راهکارهای موثر برای مراقبت از پوست:
مراقبت از پوست صورت و بدن به ویژه بعد از سی سالگی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. معمولاً پوست در این دوران دچار تغییراتی می شود، کتاب پیش از این سن با آن ها روبرو نشده اید. برای مراقبت از پوست با چند راهکار ساده می توانید پوستی جوان و شاداب داشته باشید. فهرست زیر نکات مهمی است که برای داشتن پوست خوب باید بدانید:
اول، آب رسانی به پوست:
از خشک شدن پوست در اثر کم آبی جلوگیری کنید. بیشتر از ۵ دقیقه دوش آب نگیرید و با آب ولرم حمام کنید. آب خیلی گرم، چربی طبیعی روی پوست شما را از بین می برد. معمولا بعد از ۳۰ سالگی به دلیل تغییرات هورمونی میزان ترشح چربی پوست کم شده و در نتیجه پوست بیشتر در معرض خشکی قرار می گیرد. برای مراقبت از پوست در مقابل خشکی از شامپو شست و شو حاوی مرطوب کننده استفاده کرده و بعد از آن با کرم های مرطوب کننده از پوست خود محافظت کنید.
چند نکته مهم برای مراقبت از پوست های خشک:
پوست خشک باعث خارش شده؛ همچنین سبب ایجاد احساس ناخوشایند کشیدگی در پوست می شود و همراه با پوسته و لکه های قرمز است. برای رفع خشکی پوست خود و خلاص شدن از عوارض و علائم آزار دهنده آن نیاز دارید. برخی مراقبت های پوستی را در برنامه روزانه خود قرار دهید؛ آن را به حال خودش رها نکنید.
پوست خشک در همه ی فصول:
- اول، اگر در فضای داخلی خانه خود از پنکه یا کولر در فصل گرما و از وسایل گرمایشی در فصل سرد استفاده می کنید، هوای خانه را مرطوب نگه دارید. زمانی که خانه گرم است؛ مخصوصا زمانی که وسایل گرمایشی مانند شومینه روشن هستند، هوای خانه به میزان زیادی رو به خشکی می رود و می تواند پوست خشک شما را خشک تر کند.
- دوم، این مواد غذایی را مصرف کنید که دارای میزان زیادی امگا ۳ هستند؛ ماهی سالمون، گردو، تخم کتان و روغن گلرنگ از خوراکی های دارای امگا ۳ می باشند.
- سوم، در هوای سرد به جای پوشیدن لباس های حساسیت زا و پشمی که موجب خارش پوست می شوند؛ از متریال نرم و ضد حساسیت استفاده کنید تا التهاب پوست تان را بیشتر نکند.
- چهارم، میزان زیادی آب بنوشید. پوست بدن شما زمانی که میزان آب زیادی داشته باشد، مرطوب است.
- پنجم، اگر روی سطح پوست خود لکه های قرمز مشاهده کردید؛ آن را با پارچه یا هر شیء سرد و خنک دیگری کمپرس کنید تا انتها به آن را بخواباند.
رطوبت رسانی به پوست خشک:
زمانی که پوست خشک باشد و احساس خارش کند؛ یعنی رطوبت پوست شما کم شده و باید گفت استفاده از محصولات مرطوب کننده برای آن مناسب است. برای آب رسانی به یک مرطوب کننده نیاز دارید که سریع جذب پوست شده و آن را نرم کند و احساس خارش و خشکی را از بین ببرد. همچنین باید حواس تان باشد؛ حمام کردن طولانی با آب داغ و نه حتی آب ولرم می تواند چربی های طبیعی را از سطح پوست شما بشویید. از این به بعد سعی کنید؛ حمام کردن خود را کوتاه و آب را هم خنک تر کنید. فراموش نکنید که بعد از بیرون آمدن از حمام و خشک شدن سطح پوست حتماً از کرم و محصولات مرطوب کننده استفاده کنید.
خرید بهتر محصولات پوستی:
با دانستن چند نکته کلی متوجه می شوید که به دنبال چه محصولی بگردید که بیشترین تاثیر و سازگاری را با پوست شما داشته باشد:
- اول، با توجه به فصلی که در آن هستید، محصول مرطوب کننده خود را تعویض کنید. یک محصول قوی و غلیظ تر برای فصول سرد سال و یک محصول دارای spf و محافظت کننده از اشعه ماورای بنفش برای فصل تابستان پیشنهاد می شود.
- دوم، محصولی را انتخاب کنید که به راحتی و سریع جذب پوست شود.
- سوم، بهتر است به سراغ محصولات بدون اسانس و بدون رایحه بروید. درست است که این محصولات اند که احساس بهتری به شما می دهند؛ ولی شاید پوست آن را اذیت کند.
- چهارم، مرطوب کننده شما بهتر است بدون الکل باشد. الکل می تواند کمی خشکی به همراه داشته باشد. پس مواد تشکیل دهنده محصول مورد نظر را حتما قبل از خرید چک کنید.
- اگر بعد از رعایت همه ی نکات گفته شده؛ پوست شما همچنان خشک بود و شما را آزار می داد، به پزشک متخصص زیبایی و پوست مراجعه کنید.
محافظت از پوست:
در طول روز برای مراقبت از پوست خود از سرم های حاوی آنتی اکسیدان و ویتامین c استفاده کنید. این دو ماده در ترکیب با هم یک محافظ قوی می سازند. برای این کار در ابتدا بهتر است ضد آفتاب را روی پوست خود بمالید و بعد از آن، از سرم ها استفاده کنید.
لایه برداری پوست:
لایه برداری پوست باعث جوان شدن پوست شما می شود و بهتر است در هنگام شب انجام شود. لایه بردار های مختلفی برای انواع پوست وجود دارد که می توانید متناسب با جنس بافت پوست خودتان از بین آن ها انتخاب کنید. انجام عمل لایه برداری در شب باعث می شود که پوست مرده از سطح صورت شما برداشته شود، تا عمل بازسازی سلول های پوست هنگام استراحت در شب به خوبی انجام شود. اگر پوست چرب و جوشداری دارید؛ عمل پاکسازی را دو بار در هفته انجام دهید. در غیر این صورت یک بار در هفته کافی است.
پاکسازی پوست:
مراقبت از پوست با تمیزی آن ارتباط مستقیمی داشته و هر روز صبح پوست صورت خود را بشویید تا تمیز شود و هر شب پیش از رفتن به رختخواب کاملاً آن را از هر نوع مواد آرایشی پاک کنید. رعایت این نکات باعث می شود تا روند بازسازی پوست سریع تر انجام شود. رفع آلودگی ها از روی پوست به آن امکان نفس کشیدن می دهد تا شاداب و جوان بماند. مراقبت از پوست صورت برای افراد مختلفی که از دغدغه های همیشگی محسوب می شود؛ استفاده از کرم آب رسان پوست و کرم های روز و شب که مخصوص به انواع پوست است، رطوبت لازم به سلول های پوست صورت را می رساند و چربی اضافه را هم جذب می کند. در کنار محصولات آرایشی و بهداشتی توصیه شده که باید به صورت روزانه و بر اساس یک برنامه منظم استفاده شود؛ استفاده از تونر صورت یا همان تونر پوست هم ضروری است.
استفاده از تونر صورت برای چه پوستی توصیه می شود؟
تونر مختص افراد خاصی نبوده و با توجه به هر نوع پوست قابل تهیه است. همه افراد بهتر است آن را در لیست لوازم آرایشی ضروری خود قرار دهند؛ ولی برای پوست های کمی چرب و روغنی به نظر می رسد، استفاده از تونر باید در برنامه بهداشت فردی روزانه قرار گیرد تا چربی بیش از حد و مزاحم پوست را از بین ببرد.
فواید استفاده از تونر صورت در برنامه مراقبت از پوست:
- اول، تمیز شدن منافذ پوست.
- دوم، شفاف شدن پوست صورت.
- سوم، تنظیم ph پوست.
- چهارم، آب رسانی به پوست صورت.
- پنجم، بسته شدن منافذ پوست.
استفاده از ضد آفتاب مناسب برای پوست:
برای محافظت از پوست در برابر UVA ,UVB، کرم ضد آفتاب با درجه مناسب اس پی اف را هر روز روی پوست به خصوص پوست صورت بمالید. اشعه ی UVA اثرات مضر طولانی مدت در بدن مانند افزایش چروک و پیری زودرس پوست موثر است. برای مراقبت از پوست مهم نیست در چه فصلی یا آب و هوایی هستید؛ در تمام شرایط از جمله آفتابی، بارانی، ابری و برفی باید همیشه از ضد آفتاب استفاده کنید.
نکاتی برای تهیه و استفاده از ضدآفتاب ها:
همه ی کرم های ضد آفتاب از پوست شما محافظت نمی کنند:
بسیاری از کرم های ضدآفتاب تنها از پوست شما در برابر اشعه هایUVB آفتاب محافظت میکنند و اشعه های خطرناک UVA هنوز آسیب زا هستند. برای آن که تفاوت بین UVB ,UVA را به صورت دقیق متوجه شود، نکات زیر را بخوانید:
- اول، اشعه های UVB خورشید موجب آسیب به لایه روی پوست و آفتاب سوختگی می شود.
- دوم، اشعه های UVA محصول به وجود آمدن چین و چروک ها، پیری زودرس و آسیب رسیدن به DNA هستند.
- سوم، طبق بررسی های صورت گرفته آن چه در نهایت موجب بیماری های پوستی و به ویژه سرطان پوست می شود، اشعه UVA است.
در مصرف ضد آفتاب خسیس نباشید:
حدود سی گرم ضد آفتاب برای آن که دست ها، پا ها، گردن و صورت یک بزرگسال متوسط را کامل بپوشاند، کافی است. کرم ضد آفتاب شما ممکن است به دلیل تعریق بدن بعد از مدتی پاک شود؛ پس باید ضد آفتاب خود را هر دو ساعت یکبار تمدید کنید.
بهترین کرم ضد آفتاب نیز در مقابل آب مقاوم نیست:
هیچ کرم ضد آفتابی مجاز به استفاده از لیبل ضد آب نیست. در واقع کرم ضد آب کرمی است که بتواند در برابر شنا یا عرق کردن حدود ۴۰ تا ۸۰ دقیقه روی پوست مقاوم باشد.
بهترین روش مصرف کرم های ضد آفتاب:
- اول، ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پیش از خروج از خانه از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
- دوم، یک لایه از کرم را در تمام بخش های پوست خود پخش کنید.
- سوم، این لایه را ماساژ دهید تا به خوبی جذب پوست شود.
- چهارم، یک لایه نازک که دیگر از کرم ضد آفتاب را اضافه کنید.
- پنجم، اگر بدن یا صورت شما خیس شده است؛ یا اگر بیرون از خانه در معرض نور خورشید تاثیر ۸۰ دقیقه کرم ضد آفتاب خود را تمدید کنید.
- ششم، فراموش نکنیم که حتی در زیر سقف نیز به کرم ضد آفتاب نیاز خواهید داشت.
استفاده از مرطوب کننده های مناسب برای پوست:
مراقبت از پوست با مرطوب کننده های قوی را دست کم نگیرید. لوسیون بدن انواع کرم ها را بعد از شست و شوی پوست و حمام استفاده کنید. مرطوب کننده ها در سلامتی پوست موثرند و باعث آب رسانی به آن می شوند.
کمک به افزایش کلاژن سازی:
کلاژن یکی از موارد مهم در بازسازی و جوان سازی پوست می باشد. بعد از سن ۳۰ سالگی روند تولید کلاژن کند شده؛ پس باید به تولید آن کمک کرد. اگر چه کرم های حاوی کلاژن به بازسازی پوست کمک می کنند؛ اما نقش تغذیه در کلاژن سازی بسیار حائز اهمیت تر است. ماهی، سبزیجات تازه، تخم مرغ، گوجه فرنگی، ویتامین سی، مغز تخمه کدو، آووکادو، دانه های گیاه شیا، سیر و ژلاتین منابع مهم برای کمک به تولید کلاژن در بدن هستند. می توانید از متخصص تغذیه برای شناختن مکمل هایی که به کلاژن سازی کمک می کنند، مشاوره بگیرید.
مراقبت از پوست صورت و دور چشم:
از مراقبت پوست دور چشم غافل نشوید. پوست دور چشم حساس و آسیب پذیر است؛ پس در فرآیند افزایش سن به مراقبت بیشتری احتیاج دارد. از پاک کننده های مخصوص دور چشم استفاده کنید و بعد از آن یک کرم مخصوص دور چشم روی پوست اطراف چشم خود بمالید.
بهترین روغن های گیاهی برای دور چشم:
اول، روغن نارگیل برای دور چشم:
یکی از بهترین روغن های گیاهی برای دور چشم که دارای آنتی اکسیدان هایی است که بدن به آن نیاز دارد، روغن نارگیل می باشد. ویتامین ای و ویتامین آ درون روغن نارگیل قادرند مانند پروتئین های ضروری بدن تولید کلاژن را افزایش دهند. از خواص روغن نارگیل برای دور چشم می توان به این موارد اشاره کرد که به ساخت سلول های پوستی جدید کمک می کند و موجب نگهداری از اتصال بافت های پوستی می شود. این کار باعث جلوگیری از آویزان و خم شدن بافت ها و همچنین ایجاد چین و چروک می شود. روغن نارگیل باعث نرم شدن پوست می شود.
دوم، روغن زیتون برای چروک دور چشم:
پوست دور چشم حساس تر از بقیه قسمت های بدن می باشد. روغن زیتون طبیعی و خالص را با آب لیمو مخلوط کرده و آن را به صورت تمیز بمالید.
نوشیدن آب کافی:
برای مراقبت از پوست به اندازه ۸ تا ۱۰ لیوان در روز آب بنوشید. نوشیدن منظم آب برای آب رسانی به ارگان های داخلی بدن حیاتی است. شما می تواند کمی آبلیمو یا تکه های لیمو ترش را به آب اضافه کنید تا نتیجه موثرتری بر سلامتی پوست داشته باشد. علاوه بر این، مواد غذایی با فیبر بالا به سیستم گوارش شما کمک می کند تا آب کمتری از دست بدهید.
علائم کم آبی بدن:
مهم ترین علائم کم آبی و از دست دادن آب بدن شامل موارد زیر است:
- اول، تیره شدن رنگ یا شدید شدن بوی ادرار و سوزش ادرار.
- دوم، پوستی که بعد از کشیدن به حالت قبل باز نگردد.
- سوم، حالت تهوع و استفراغ.
- چهارم، ضعف.
- پنجم، خشکی مجرای بینی.
- ششم، خشکی دهان.
- هفتم، سردرد.
- هشتم، سرگیجه.
- نهم، ورزش کردن.
- دهم، پرهیز از استرس.
روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی یا ورزش کنید و استرس را کاهش دهید. استرس موجب تضعیف سیستم دفاعی بدن و کاهش بازسازی سلول های بدن می شود. فعالیت بدنی نه تنها به مراقبت از پوست کمک می کند؛ بلکه فعالیت سلول های خون را نیز افزایش می دهد و اکسیژن سازی را بهبود می بخشد. ورزش کردن باعث بالا رفتن ضربان قلب و ترشح هورمون های مفیدی می شود که استرس را کم می کنند. در نتیجه سرعت روند جوان سازی پوست را افزایش می دهد.