مصرف گلاب در زمان بارداری
گلاب از دستهی عرقیجات معطر و خوشبو محسوب میشود که از گل محمدی به دست میآید و دارای طبعی معتدل و گرم است. در نتیجه مصرف آن برای بیشتر افراد توصیه میگردد. شربت گلاب پس از شربت سکنجبین در بین مردم ایران محبوبیت زیادی دارد. این عرق دارای خواص درمانی و دارویی بیشماری است که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد و در مورد نحوه مصرف گلاب در زمان بارداری صحبت می کنیم.
فواید و ویتامینهای گلاب:
گلاب دارای ویتامینهای گروه C، E، B، منیزیم، سلنیوم، پتاسیم و منگنز میباشد. این ترکیبات باعث تقویت سیستم ایمنی بدن مادر و همینطور جنین در زمان بارداری خواهد شد. با توجه به اینکه گلاب در زمان بارداری مجاز بوده و هیچ دلیلی در رابطه با منع آن در این زمان وجود ندارد؛ اما در مصرف آن نباید زیادهروی کرد.
نکتهای که زنان باردار باید به آن توجه کنند، آن است که در این دوره، درباره مصرف بسیاری از مواد غذایی احتیاط کنند.
مزیتهای گلاب:
عرقیجات گیاهی دارای مزیتهای زیادی هستند و عوارض داروهای شیمیایی را نیز نخواهند داشت اما مصرف بیش از حد آن برای خانمهای باردار، ممکن است مشکلساز شود. برای استفاده از عرقیجاتی مانند گلاب، باید با پزشک مشورت گردد.
طبق تحقیقات انجام گرفته مشخص شده که مصرف متعادل گلاب در زمان بارداری هیچ ضرری برای مادر و جنین نخواهد داشت و میتواند مفید هم واقع گردد. در ادامه با فواید و خاصیتهای این عرق خوشبو آشنا خواهید شد.
مزیتهای مصرف گلاب در زمان بارداری:
بهبود حالت تهوع در زمان بارداری:
در این دوران معمولاً خانمها با استشمام یا خوردن شربت گلاب میتوانند حالت استفراغ و تهوع صبحگاهی خود را از بین ببرند.
تسکین گلو درد:
گلاب، خواص آنتی بیوتیکی و ضد التهابی دارد و میتواند باعث بهبود سرما خوردگی و تسکین گلو درد گردد. در ماههای آخر بارداری، میتوان از گلاب برای نرم شدن عضلات گلو و همینطور برطرف کردن تب نیز استفاده کرد.
جلوگیری از یبوست:
اغلب زنان در هنگام بارداری، دارای مشکل یبوست خواهند شد. مصرف گلاب به دلیل داشتن خاصیت ملین میتواند باعث درمان یبوستهای طولانی مدت گردد.
برطرف کردن مشکلات گوارشی:
طبق تحقیقات انجام گرفته، گلاب باعث تاثیرگذاری مثبت در هضم خواهد شد و در نتیجه این مسئله به کاهش مشکلات گوارشی ختم میگردد. این عرق که خواص دارویی زیادی است، میتواند با بهبود ترشح صفرا به درمان مشکلات زیادی که در دوران بارداری به وجود میآید مانند نفخ و ناراحتیهای معده، کمک شایانی کند.
تقویت کننده قلب:
گلاب به دلیل آن که خاصیت ضد التهابی برای تقویت قلب و همینطور پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی دارد، میتواند برای استفاده در این زمان مناسب بوده و این نوشیدنی باعث تنظیم ضربان قلب و در نتیجه کاهش فشار خون بالا گردد.
درمان بیخوابی:
اغلب زنان باردار در این دوره دچار اختلال در خواب خواهند شد. استفاده از گلاب، میتواند به آنها کمک شایانی کند. گلاب همچنین باعث میشود تا کیفیت خواب افزایش یافته و تاثیری مشابه با داروی دیازپام بر روی بدن خواهد گذاشت.
درمان افسردگی:
گلاب به دلیل داشتن خاصیت ضد افسردگی میتواند اضطراب را برطرف کرده و خلق و خو را بهبود بخشد. استنشاق بخار گلاب و همینطور مصرف خوراکی آن در زمان بارداری، باعث میشود تا به کاهش استرس، بهبود روحیه، آرامش، رفع غم، اندوه، تنش و نگرانی مادرکمک شایانی شود.
تسکین سردرد:
گلاب و همینطور بخار آن، برای تسکین سردرد بسیار مفید عمل خواهد کرد. به این منظور بهتر است از پارچهای آغشته به گلاب را حدود ۴۵ دقیقه بر روی پیشانی قرار دهید تا نتیجه آن را مشاهده کنید.
کاهش دردهای عضلانی:
گلاب دردهای عضلانی و کمر را کاهش خواهد داد.
مراقبت از پوست:
از جمله مهمترین کارهایی که در مراقبت از پوست موثر خواهد بود، استفاده از گلاب در زمان باردرای میباشد؛ چرا که در این دوره پوست حساس، چرب و یا خشک خواهد شد. استفاده از این عرق گیاهی در زمان بارداری باعث درمان پوست میگردد و به برطرف شدن جوش و آکنه کمک زیادی میکند. گلاب برای انواع پوستها مناسب خواهد بود. به خصوص برای پوستهای خشک و حساس توصیه میشود.
مصرف بیش از اندازه گلاب در زمان بارداری ممنوع:
با این وجود که مصرف گلاب در زمان بارداری به درمان بسیاری از بیماریها کمک میکند، اما توجه داشته باشید که مصرف طولانی مدت و زیاد آن باعث ایجاد خطراتی برای جنین خواهد شد. در نتیجه با مشورت از پزشک میتوانید از این گیاه استفاده کنید.
عوارض جانبی گلاب و مضرات آن:
استفاده از گلاب در زمان بارداری معمولاً دارای عارضه خاصی نمیباشد؛ چرا که مصرف معتدل آن در این دوره بیخطر خواهد بود. در برخی موارد، مصرف گلاب صنعتی باعث ایجاد حساسیتهای پوستی و مشکلات گوارشی میگردد. به همین علت بهتر است قبل از استفاده، مقدار کمی را بر روی پوست خود تست کنید و در صورتی که پس از ۲۴ ساعت، علائم حساسیتی بر روی پوست ظاهر نشد؛ میتوانید بر روی نواحی دیگر نیز از آن استفاده کنید. علائم حساسیت به گلاب مانند قرمزی، سوزش و تحریک پوست خواهد بود.
چه کسانی باید در مصرف گلاب احتیاط کنند؟
مصرف این عرق برای افرادی با علائم زیر مضر است:
- افرادی که دارای اسهال شدید هستند.
- کسانی که مشکلات گوارشی دارند.
- آنهایی که نفخ شدید میکنند.
- کسانی که به بیماری بواسیر مبتلا شدهاند.
- افرادی که هموروئید دارند.
- روش مصرف گلاب برای زنان در دوران بارداری:
- از گلاب به دلیل داشتن طعم و عطر عالی میتوان در تهیه انواع شربت، مربا، کیک، شیرینی، حلوا، دسر و غیره استفاده کرد.
- از گلبرگهای گل محمدی یا گلاب میتوان در تهیه دمنوش استفاده کرد.
- کافیست کمی عرق گلاب یا حتی پودر برگهای گل محمدی را در آب جوش ریخته و صبر کنید تا دم بکشد.
- خانمهای بارداری که به دلیل داشتن حساسیت نمیتوانند از عطر و یا بادی اسپلش استفاده کنند، میتوانند در این دوران از گلاب به عنوان خوشبو کننده بدن و عطر ملایم استفاده کنند.
- گلاب میتواند برای رفع مشکلات پوستی به تنهایی و یا حتی همراه با روغنهای مرطوب کننده طبیعی بر روی پوست استفاده گردد. روغنهای مرطوب کننده طبیعی مانند روغن نارگیل که خطر زیادی برای جنین به همراه نخواهند داشت.
- در هوای خیلی گرم، خوردن گلاب به همراه مقداری یخ، باعث جلوگیری از گرمازدگی در مادران باردار خواهد شد.
- در زمان بارداری هنگام خرید گلاب، به تقلبی و یا اصل بودن آن دقت زیادی کنید؛ چرا که گلابهای تقلبی بسیاری وارد بازار شده و خواص گلاب اصل را نخواهند داشت. مصرف گلاب صنعتی به علت داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده باعث ایجاد عوارض بسیار زیادی خواهد شد.
- گلاب خالص، روشن و شفاف بوده و بوی گل محمدی تازه میدهد و مزهی آن نیز کمی به تلخی خواهد زد.
روش مصرف گلاب برای زنان باردار:
- در دوران بارداری میتوان از گلاب به عنوان خوشبو کننده بدن استفاده کرد و برای رفع مشکلات پوستی میتوان این عرقیجات مفید را بر روی پوست اعمال کرد.
- از گلبرگهای گل محمدی میتوان چای دم کرد و نوشید.
- همین طور میتوان از گلاب در تهیه مربا، شربت و شیرینی استفاده کرد.
فواید دارویی و درمانی گلاب:
- از دیرباز تاکنون، گلاب جزو پرمصرفترین نوشیدنیهای سنتی ایران شناخته شده که از آن در تهیه کیک، دسر، شیرینی و برخی از غذاها استفاده میشود.
- مایعی شفاف، بدون رنگ، خوشبو و معطر است و از گل رز محمدی به دست میآید.
- این گیاه دارای خواص مفیدی برای برخی افراد دارد و باعث درمان بیماریهای مختلف میگردد.
طرز تهیه گلاب:
برای تهیه کردن گلاب، در یک ظرف سفالی که در بسته میباشد، مقداری گل محمدی و آب ریخته و روی شعله ملایم قرار میگیرد. به روش میان میعان، درون ظرف دیگری بخار حاصل از جوشیدن را جمعآوری کرده و خنک میکنند.
برای داشتن گلاب دو آتیشه، پس از یکبار تقطیر و گلاب گیری بر روی گلهای دیگر به دست آمده قبلی را ریخته و برای تهیه گلاب سه آتیشه بر روی گلاب دو آتیشه گلهای تازه میریزند و دوباره آن را تقطیر میکنند.
برای تهیه گلاب پس آب، به گلهای دیگر پس از یکبار گلاب گیری، آب افزوده و گلابهای دو آتیشه و سه آتیشه ماده موثر بیشتر خواهد شد و در نتیجه این نوع دارای بوی تندتری خواهد شد.
مهمترین خواص گلاب در طب سنتی:
- طبیعت این عرق معتدل و گرم بوده و طبع گلاب سه آتیشه، دو آتیشه، درجه یک، درجه دو و پس آب از گرمی به خنکی خواهد رفت.
- گلاب دارای خواص آرام بخشی و ضد استرس است.
- باعث گرمی مغز خواهد شد و در زمانهای داشتن استرس شدید می توان کمی از این عرق را به وسیلهی پنبه بر روی صورت کشید و سپس صبح روز بعد آن را شستشو داد.
- گلاب به علت داشتن خاصیت ضد عفونی و هیدراته بودن، برای پوست سر و مو مفید عمل خواهد کرد.
- گلاب خاصیت ضد التهاب، ضد اسهال، افزایش دهنده میل جنسی، مقوی قلب، خلط آور، ضد نفخ، مقوی معده و اشتها و میباشد.
- نوشیدن شربت گلاب همراه با عسل، باعث خارج شدن سموم از بدن میشود.
- بو کردن گلاب و یا حتی اسپری آن بر روی صورت، نشاط آور خواهد بود.
- مصرف یا بوییدن گلاب، باعث تقویت سیستم عصبی و درمان سردردها می شود.
- گلاب سبب رفع بیخوابی خواهد شد و خستگی را کم میکند.
- گلاب لثه را تقویت کرده و برای بهبود آفتهای دهان نیز مفید عمل خواهد کرد.
- گلاب به عنوان پاک کننده، مناسب برای پوست به شمار رفته و باعث شادابی پوست خواهد شد.
- مصرف گلاب باعث رفع مشکلات گوارشی شده و در درمان نفخ یا ریفلاکس معده کمک شایانی میکند.
- مصرف گلاب برای مجاری هوایی و همینطوری ریهها مفید بوده و آنها را نرم میکند.
- افراد مصیبت دیده، با مصرف گلاب به تعدیل مزاجشان کمک بسیاری میکنند؛ چرا که گلاب مزاج افراد دچار استرس، بیخواب و پر فعالیت را تنظیم میکند.
- گلاب به افرادی که به دلیل گرمی مزاج، حتی افزایش ماده صفرا در خون و ادرار دچار سوزش مجاری ادراری شدند؛ کمک بسیار زیادی خواهد کرد.
- مصرف گلاب و یا حتی شستشوی بدن با آن، برای افرادی که در معرض عصبانیت زیاد، استرس، بیخواب، گرمی مزاج، واقع در مناطق گرمسیر هستند نیز مفید واقع میشود.
- نوشیدن گلاب خنک، شستشوی دست و یا پاها با آن، باعث میشود تا تب در بدن کاهش یابد و بر روی کبد نیز تاثیر مثبت میگذارد.
- گلاب سبب تقویت قوای عمومی بدن خواهد شد و در نتیجه انرژی در بدن تجدید پیدا میکند.
- افرادی که دچار سردرد ناشی از گرمی و چشم درد هستند، با مصرف گلاب میتوانند این مسئله را تا حد زیادی کم کنند.
- گلاب به افرادی که دچار گرمی مزاج ، خشکی مخاط، خونریزی، التهاب، سرخی حلق، لوزهها و حنجرهها هستند، نیز توصیه میشود.
- گلاب همچنین برای درمان آکنه و جوش صورت نیز مفید واقع میگردد.
- در طب سنتی از گلاب به عنوان خنک کننده و مرطوب کننده طبیعی استفاده میشود.
- گلاب خاصیت ضد التهاب و خنک کننده دارد و از پف کردن زیر چشم جلوگیری میکند.
- ماسک گلاب باعث شاداب و سرحال شدن پوست خواهد شد و همچنین خاصیت جوانسازی دارد.
- از گلاب میتوان در درمان آفتاب سوختگی استفاده کرد.
- برای رفع موهای زائد بدن میتوان با استفاده از یک قاشق چای خوری، پودر زاج به همراه سه قطره گلاب خالص و دو قطره روغن زیتون این ضایعه را برطرف کرد.
- گلاب مادهای تقویتی بوده که باعث رشد موهای سر و همینطور تقویت آنها میشود.
- گلاب دارای خواص زیادی مانند تقویت قلب و اعصاب میباشد و در نتیجه به کاهش فشار خون نیز کمک میکند.
- در درمان یبوست نیز از گلاب استفاده میکنند.
- برای درمان سرماخوردگی و گلو درد میتوان از گلاب به عنوان آنتی بیوتیکی طبیعی استفاده کرد.
- استعمال بوی گلاب باعث رفع بوی بدن خواهد شد.
سخن آخر:
در این مقاله ما به شرح فواید و مضرات گلاب در زمان بارداری پرداختیم. همانطور که میدانید در نه ماه بارداری باید جانب احتیاط را بیش از پیش رعایت کرد، تا نوزادی سالم و عاری از هرگونه بیماری را به دنیا آورد. به همین منظور باید در مصرف هرگونه مواد غذایی، عرقیجات، کرم و حتی لباس دقت بیشتری کنید. با آرزوی داشتن فرزندانی سالمتر برای مادران عزیز.