عوارض لیزر موهای زائد
لیزر موهای زائد یک روش پزشکی است که از یک پرتو متمرکز نور (لیزر) برای از بین بردن موهای زائد استفاده می کند. همیشه از فواید این روش درمانی برای حذف موهای زائد شنیده این اما این بار میخواهیم درباره مضرات و عوارض آن بدانیم. این مقاله را تا انتها دنبال کنید تا ببینید لیزر موهای زائد در کنار فوائد بسیار، میتواند چه تاثیرات بدی داشته باشد؟
لیزر موهای زائد چطور انجام میشود؟
در طی لیزر موهای زائد، لیزر نوری از خود ساطع می کند که توسط رنگدانه (ملانین) موجود در مو جذب می شود. انرژی نور به گرما تبدیل میشود که به کیسههای لولهای شکل درون پوست (فولیکولهای مو) که مو تولید میکنند آسیب میرساند. این آسیب رشد مو در آینده را مهار یا به تاخیر می اندازد.
اگرچه لیزر موهای زائد به طور موثر رشد مو را برای دوره های طولانی به تاخیر می اندازد، اما معمولا منجر به حذف دائمی موهای زائد نمی شود. چندین درمان لیزر موهای زائد برای حذف اولیه موهای زائد مورد نیاز است و همچنین ممکن است به درمان های نگهداری نیز نیاز باشد. لیزر موهای زائد برای افرادی که پوست روشن و موهای تیره دارند بسیار موثر است، اما می توان آن را با موفقیت برای انواع پوست استفاده کرد.
لیزر موهای زائد برای کاهش موهای زائد استفاده می شود. مکان های رایج درمان شامل پاها، زیر بغل، لب بالایی، چانه و خط بیکینی است. با این حال، درمان موهای ناخواسته تقریباً در هر ناحیه ای به جز پلک یا ناحیه اطراف آن امکان پذیر است. پوست دارای خالکوبی نیز نباید درمان شود.
رنگ مو و نوع پوست در موفقیت لیزر موهای زائد تاثیر دارد. اصل اساسی این است که رنگدانه مو، نه رنگدانه پوست، باید نور را جذب کند. لیزر باید تنها به فولیکول مو آسیب برساند و در عین حال از آسیب به پوست جلوگیری کند. بنابراین، تضاد بین رنگ مو و پوست – موهای تیره و پوست روشن – بهترین نتایج را به همراه دارد.
خطر آسیب به پوست زمانی بیشتر می شود که تضاد کمی بین رنگ مو و پوست وجود داشته باشد، اما پیشرفت در فناوری لیزر، لیزر موهای زائد را به گزینه ای برای افرادی که پوست تیره تری دارند تبدیل کرده است. لیزر موهای زائد برای موهایی که نور را به خوبی جذب نمی کنند موثر است: خاکستری، قرمز، بلوند و سفید. با این حال، گزینه های لیزر درمانی برای موهای رنگ روشن همچنان در حال توسعه هستند.
عوارض لیزر موهای زائد چیست؟
عوارض جانبی بسته به نوع پوست، رنگ مو، برنامه درمانی و رعایت مراقبت های قبل و بعد از درمان متفاوت است. شایع ترین عوارض لیزر موهای زائد عبارتند از:
- تحریک پوست: ناراحتی موقت، قرمزی و تورم بعد از لیزر موهای زائد ممکن است. هر گونه علائم و نشانه ها معمولا در عرض چند ساعت ناپدید می شوند.
- تغییرات رنگدانه: لیزر موهای زائد ممکن است پوست آسیب دیده را تیره یا روشن کند. این تغییرات ممکن است موقت یا دائمی باشند. روشن شدن پوست در درجه اول افرادی را که قبل یا بعد از درمان از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب نمی کنند و کسانی که پوست تیره تری دارند، تحت تاثیر قرار می دهد.
- ایجاد تاول، پوسته پوسته شدن، زخم یا سایر تغییرات در بافت پوست. سایر عوارض جانبی نادر عبارتند از سفید شدن موهای درمان شده یا رشد بیش از حد مو در اطراف مناطق تحت درمان، به ویژه در پوست های تیره تر.
- لیزر موهای زائد برای پلک ها، ابروها یا نواحی اطراف به دلیل احتمال آسیب شدید چشم توصیه نمی شود.
- قرمزی (اریتم): پوست درمان شده قرمز می شود، شبیه به آفتاب سوختگی. این قرمزی به دلیل جذب گرما توسط فولیکول های مو و بافت های اطراف آن است. معمولاً کوتاه مدت است و در عرض چند ساعت تا چند روز ناپدید می شود.
- احساس گرما: این احساس گرما به دلیل جذب انرژی لیزر توسط پوست و مو است.
- تورم (ادم): تورم خفیف در اطراف فولیکولهای مو ممکن است رخ دهد، اما این یک واکنش طبیعی و موقتی به تخریب فولیکولها است و معمولاً به سرعت ناپدید میشود.
- تغییرات موقت در رنگدانه: پوست ممکن است روشن تر (هیپوپیگمانتاسیون) یا تیره تر (هیپرپیگمانتاسیون) شود.
- رشد مجدد مو: در نهایت، افزایش غیرمنتظره رشد مو ممکن است در نواحی مجاور مناطق تحت درمان اتفاق بیفتد، که ممکن است نیاز به جلسات بعدی برای اصلاح داشته باشد.
توصیه برای مدیریت عوارض لیزر موهای زائد
برای به حداقل رساندن عوارض جانبی جلسات لیزر موهای زائد، در اینجا چند نکته ساده و مؤثر وجود دارد:
- از کرمهای تسکیندهنده و لوسیونهای مرطوبکننده استفاده کنید: این محصولات به آرام کردن سوزش و کاهش قرمزی کمک میکنند، تسکین سریع و کمک به بازسازی پوست (مخصوصاً کرمهای حاوی آلوئهورا یا بابونه، که بلافاصله پس از لیزر استفاده میشوند).
- از کمپرس سرد استفاده کنید: کمپرس سرد را روی نواحی تحت درمان قرار دهید تا احساس گرما و تورم را کاهش دهید. کمپرس سرد با انقباض رگهای خونی و ایجاد حس آرامشبخش به کاهش التهاب کمک میکند.
- از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کنید: لیزر موهای زائد و قرار گرفتن در معرض نور خورشید با هم ترکیب نمی شوند. سعی کنید از قرار گرفتن در معرض مستقیم خورشید و جلسات برنزه شدن قبل و بعد از درمان خودداری کنید، زیرا پوست تحت درمان به اشعه ماوراء بنفش حساس تر است، که می تواند قرمزی را تشدید کند و خطر تغییرات رنگدانه را افزایش دهد.
- از خاراندن یا مالیدن نواحی تحت درمان پوست خود، حتی اگر خارش دارند، خودداری کنید، زیرا این امر می تواند منجر به پوسته پوسته شدن یا عفونت شود.
چه کسانی می توانند لیزر موهای زائد را انجام دهند؟
هر فردی که موهای زائد بدن داشته باشد می تواند لیزر موهای زائد را انجام دهد. این معمولا یک عمل زیبایی است. ممکن است ظاهر یا تصویر شما را بهبود بخشد. بسیاری از افراد نیز ترجیح می دهند که مرتباً اصلاح نکنند.
افرادی که دارای موارد زیر هستند ممکن استنتایج دلخواه نگیرند:
- برخی داروها، از جمله استروئیدهای آنابولیک و قرص های ضد بارداری.
- عدم تعادل هورمونی، به ویژه افزایش سطح تستوسترون یا آندروژن.
- اختلالات ارثی، بیماری هایی که از طریق ژن ها از والدین به فرزندان منتقل می شوند.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- تومورهایی که هورمون تولید می کنند.
لیزر موهای زائد برای افرادی که موهای ضخیم، تیره و پوست روشن دارند موثرتر است. تضاد بین رنگ پوست و رنگ مو باعث می شود موها گرما را راحت تر جذب کنند. ممکن است برای افرادی که پوست تیره یا موی بلوند، خاکستری، سفید یا قرمز دارند، به خوبی کار نکند.
چه کسانی نباید لیزر موهای زائد را انجام دهند؟
قبل از انجام لیزر موهای زائد با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است لازم باشد از این روش اجتناب کنید اگر:
- حامله هستید
- داروهای خاصی مانند درمان آکنه مصرف می کنید.
- تبخال تناسلی (HSV-2) دارید یا مستعد ابتلا به تبخال هستید.
- اسکارهای کلوئیدی (اسکار برجسته) داشته باشید.
- سرطان پوست داشته یا دارید.
کدام نوع پوست در معرض خطر است؟
انواع خاصی از پوست نسبت به اثرات لیزر موهای زائد حساس تر هستند و نیاز به توجه ویژه دارند.
این مورد به ویژه برای:
- پوست های تیره، زیرا ملانین موجود در پوست می تواند انرژی لیزر را جذب کند و خطر سوختگی، تغییر رنگ یا پرپیگمانتاسیون را افزایش دهد.
- پوست برنزه، چه به طور طبیعی یا از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید، ممکن است دچار عوارض جانبی مشابهی شود.
- پوست بسیار روشن، که گاهی اوقات می تواند با قرمزی و تحریک واکنش نشان دهد.
- افرادی که پوست حساس دارند یا مستعد ابتلا به بیماری های پوستی مانند اگزما یا روزاسه هستند، از آنها بخواهید احتیاط کنند زیرا درمان ممکن است این شرایط را تشدید کند.
از لیزر موهای زائد چه انتظاری داشته باشیم؟
در طول این روش، رنگدانه موجود در موهای شما پرتو نور لیزر را جذب می کند. نور به گرما تبدیل می شود و به فولیکول مو آسیب می رساند. به دلیل این آسیب، رشد مو متوقف می شود. این کار در دو تا شش جلسه انجام می شود.
قبل از لیزر موهای زائد
درست قبل از عمل، موهایی که تحت درمان قرار می گیرند تا چند میلی متر بالاتر از سطح پوست کوتاه می شوند. معمولاً تکنسین 20 تا 30 دقیقه قبل از عمل از یک داروی بی حس کننده موضعی استفاده می کند تا به درمان نیش پالس های لیزر کمک کند. آنها همچنین تجهیزات لیزر را با توجه به رنگ، ضخامت و محل موهای تحت درمان و همچنین رنگ پوست شما تنظیم می کنند.
بسته به لیزر یا منبع نور مورد استفاده، شما و تکنسین باید از محافظ چشم مناسب استفاده کنید. آنها همچنین از یک ژل سرد استفاده می کنند یا از یک دستگاه خنک کننده مخصوص برای تحریک لایه های بیرونی پوست شما و کمک به نور لیزر به داخل آن استفاده می کنند.
در طول یزر موهای زائد
تکنسین به ناحیه درمان یک پالس نور می دهد. آنها چند دقیقه تماشا میکنند تا مطمئن شوند از بهترین تنظیمات استفاده کردهاند و شما واکنش بدی نشان نمیدهید.
سوالات متداول
آیا لیزر موهای زائد عوارضی دارد؟
شایع ترین عوارض لیزر موهای زائد عبارتند از: تحریک پوست. ناراحتی موقت، قرمزی و تورم پس از لیزر موهای زائد ممکن است. هر گونه علائم و نشانه ها معمولا در عرض چند ساعت ناپدید می شوند.
آیا لیزر بر باروری تاثیر می گذارد؟
لیزر موهای زائد باعث ناباروری نمی شود. تحقیقات نشان می دهد که این روش فولیکول های مو را هدف قرار می دهد نه اندام های تولید مثل. هم برای مردان و هم برای زنانی که می خواهند خانواده تشکیل دهند بی خطر است. با این حال، اگر باردار هستید یا در تلاش برای باردار شدن هستید، بهتر است درمان را به تعویق بیندازید
آیا لیزر موهای زائد شرمگاهی مضر است؟
لیزرها تهاجمی در نظر گرفته نمی شوند، اما می توانند پوست اطراف ناحیه شرمگاهی شما را خشک کنند، که می تواند باعث ایجاد پوسته پوسته شود. این باید به عنوان یک زخم در نظر گرفته شود و از برداشتن پوسته و خراشیدن آن خودداری کنید.