روتین مراقبت پوست در میانسالی
روتین مراقبت پوست در میانسالی:
بعد از گذر از دوره جوانی، پوست به آرامی دچار مشکلاتی مانند چین و چروک و تغییر رنگ می شود. اقدامات و مواد زیادی برای محافظت و ارتقا کیفیت و زیبایی پوست معرفی شده اند. بسیاری از این مواد می توانند تاثیرات قابل توجهی روی پوست داشته باشند؛ اما عامل اصلی برای تاثیرگذاری استفاده مداوم و اصولی از این مواد است. روتین پوست برنامه ای جامع است که به کمک آن می توان در کوتاه مدت و بلند مدت تاثیر اقدامات و مواد تقویت کننده را روی پوست مشاهده کرد. بدون داشتن روتین پوست، استفاده از مواد مغذی و انجام فعالیت های تقویت کننده کاربرد چندانی نخواهد داشت.
روتین پوستی چیست؟
با افزایش سن و از بین رفتن چربیهای طبیعی پوست صورت، پوست به تدریج رو به خشکی میگذارد. خشکی بیش از حد سبب چروکیدگی، ترک خوردگی، سوزش و خارش پوست میشود. یک برنامه روتین و منظم پوستی از بروز این مشکلات جلوگیری میکند.
به کلیه اقداماتی که به صورت دوره ای، منظم و مداوم جهت حفظ سلامتی و زیبایی پوست انجام می شود روتین پوست می گویند. در حقیقت روتین پوست کارهایی است که به طور روزمره، هفتگی یا ماهانه انجام می دهید تا پوست در بهترین حالت خود باشد و آسیب ها و ناراحتی های پوستی ناشی از میانسالی رفع شوند.
نوع و ویژگی های پوست در همه افراد یکسان نیست. بنابراین روتین پوست نیز در افراد مختلف باید متفاوت باشد تا نتیجه مطلوبی حاصل شود. با وجود همه تفاوت ها اما برخی از اقدامات جنبه عمومی دارند و تقریبا همه ی افراد می توانند انجام دهند و مفید برایشان واقع شود.
شناخت نوع پوست:
شناخت نوع پوست و طراحی یک روتین مراقبت از پوست یکی از اساسی ترین روش های مراقبت از پوست را تشکیل می دهند. تقریباً بیشتر ما با انواع پوست آشنا هستیم و روتین های مراقبت از پوست نیز به لطف شبکه های اجتماعی معروف شده اند.
انواع پوست شامل معمولی، خشک، چرب و مختلط می باشند. نوع پوست هر فرد توسط عوامل ژنتیکی تعیین می شود و قابل تغییر نیست. مواردی مانند لک ها، آکنه، حساس شدن و خطوط پوست را مشکلات یا شرایط پوستی می گویند. این مشکلات را می توان تا حد زیادی مدیریت یا حتی درمان کرد.
اما در مورد روتین؛ مهم نیست چه نوع پوستی دارید، شما باید یک برنامه ی روزانه یا روتین برای حفظ سلامت پوست و مدیریت برخی نگرانی های خاص مثل آکنه، زخم شدن ها و لک های تیره ی پوست داشته باشید.شاید بدانید که نوع پوست تان خشک، چرب یا حساس است. شاید هم در تشخیص نوع پوست اشتباه کرده باشید.
دانستن نوع پوست بسیار مهم است. خرید محصولات مراقبت پوستی که برای پوست شما طراحی نشده اند، نه تنها مفید نخواهند بود بلکه ممکن است باعث بدتر شدن خشکی، جوش ها و دیگر مشکلات پوستی شوند. حتی در مورد ترفند های معروف که در شبکه های اجتماعی و اینترنت می بینید نیز همین گونه است. برخی ترفندها ممکن است برای نوع پوست شما مناسب نباشند و باعث بدتر شدن مشکلات پوستی شما شوند. پس در قدم اول اگر می خواهید روش های مراقبت از پوست موثر واقع شوند، باید نوع پوست خود را بشناسید.
انواع پوست شامل معمولی، خشک، چرب و مختلط میشود. نوع پوست هر فرد توسط عوامل ژنتیکی تعیین میشود و قابل تغییر نیست. اما برای بهبود شرایط کنونی پوستتان راه های بسیاری وجود دارد. روش های جوانسازی پوست یا شیوه های آبرسانی پوست از جمله راه هایی است که می توانند باعث بهبود شرایط پوستی شما شوند.
چرا لازم است با انواع پوست آشنا شوید؟
برای داشتن بهترین و موثر ترین برنامه مراقبت از پوست، اطلاع از نوع پوستتان اهمیت فراوانی دارد. امروزه تنوع بالایی در محصولات مراقبت پوست وجود دارد که تنها در صورتی برای شما کارایی دارند که از محصول مناسب نوع پوست خود استفاده کنید.
اگر نوع پوست خود را اشتباه تشخیص دهید و از محصول نا مناسب استفاده کنید، وضعیت پوست شما بدتر خواهد شد که ممکن است منجر به ایجاد سوزش، چربی اضافی و جوش روی پوست صورتتان شده و یا باعث خشکی پوست و در نهایت بروز چین و چروک روی پوست شود. با آگاهی از نوع پوست خود بهتر میتوانید در انتخاب محصولات مراقبتی دقت داشته باشید.
انواع تیپ پوستی و مراقبت از آن:
همان طور که گفتیم اولین گام در تهیه محصولات مراقبتی شناخت نوع پوست است. تیپ پوستی افراد مختلف، بر اساس مقدار چربی و ترشحات آن به چهار نوع تقسیم می شود: معمولی، چرب، خشک و مختلط که ویژگی هر کدام از انواع پوست به شرح زیر می باشند:
اول، معمولی:
پوست معمولی، پوستی است که چربی و رطوبت آن متعادل باشد. این نوع پوست، یک پوست ایده آل است و در هنگام لمس با طراوت و تازه می باشد. این نوع پوست با گذشت زمان تمایل به خشک شدن دارد، در نتیجه برای خوب ماندن مانند سایر تیپ های پوستی نیاز به مراقبت دارد.
دوم، چرب:
چربی پوست ناشی از ترشح بیش از حد چربی توسط غدد چربی است که باعث می شود پوست فرد همیشه چرب باشد. حداکثر ترشح چربی پوست در سنین شانزده تا پنجاه سالگی است. منافذ پوست های چرب، بزرگ و دارای جوش های سرسیاه می باشند. معمولا پوست های تیره از نوع تیپ پوستی چرب هستند ولی ممکن است پوست های روشن هم چرب باشند. میزان چربی پوست با شرایط آب و هوا، درجه حرارت و حتی هیجانات شخص تغییر می کند. آب و صابون به صرفه ترین پاک کننده برای این نوع تیپ پوستی هستند.
سوم، خشک:
این نوع تیپ پوستی به علت کمبود ترشح چربی، خشک و زبر است و نرمی و لطافت لازم را ندارد. تیپ پوستی خشک ساختمان نازک و لطیفی دارد و به آسانی پوسته پوسته می شود. پوست خشک می تواند در اثر مواردی هم چون تابش آفتاب، بادهای شدید و خشک و هوای گرم، به کار بردن لوازم آرایش غیر بهداشتی ایجاد شود. همچنین استفاده از صابون هایی که دارای اسانس زیادی هستند و همچنین عامل ژنتیک در بروز پوست خشک نقش دارند. اصلی ترین راه مراقبت از پوست خشک ، نگهداری و حفظ رطوبت آن است که باعث لطافت و نرمی پوست می شود. برای مراقبت از این نوع از پوست صبح ها صورت را با آب ولرم بشویید و سپس از مرطوب کننده استفاده کنید.
چهارم، مختلط:
این نوع تیپ پوستی بسیار شایع است. به این صورت که برخی از نواحی مانند دست، گونه ها و اطراف چشم خشک و برعکس پیشانی، بینی و پشت کمر چرب تر هستند. در این نوع تیپ پوستی، قسمت های چرب و خشک باید به طور جداگانه مورد مراقبت قرار گیرند.
تشخیص نوع پوست:
برای تشخیص نوع تیپ پوستی، ابتدا پوست را به کمک یک پاککننده کاملا تمیز کنید تا از هرگونه آلودگی و مواد آرایشی پاک شود. سپس با ملایمت پوست را خشک نمایید و برای یک ساعت هیچگونه کرم و مواد آرایشی مصرف نکنید. بعد از گذشت یک ساعت، یک تکه کاغذ را بردارید و بر روی پیشانی، بینی، چانه و گونه ها بکشید و سپس آن را مشاهده نمایید. اگر بر روی کاغذ فقط اثر مختصری از چربی ایجاد شد، شما دارای پوستی معمولی هستید.
اگر بر روی کاغذ لک های روغنی کم و بیش وسیعی به وجود آمد، شما داری پوستی چرب هستید. اگر کاغذ با اصطکاک بر روی صورت حرکت کند و هیچگونه اثری از چربی بر روی آن نباشد، شما دارای پوستی خشک هستید. اگر فقط کاغذی که بر روی پیشانی، بینی و چانه کشیده اید چرب شد، شما دارای پوستی مختلط هستید.
رنگ پوست به میزان وجود رنگدانه در آن بستگی دارد. هیچگونه تفاوتی بین ساختمان پوست در رنگ های مختلف وجود ندارد. معمولا پوست های تیره چرب هستند و هرچه پوست تیره تر باشد، جریان پیری در آن آهسته تر اتفاق میافتد. عامل وراثت مهمترین دلیل ایجاد نوع پوست در هر شخص میباشد.
روتین پوستی برای بانوان میانسال:
در این مقاله با یک روتین پوستی ساده آشنا می شوید که باعث جوان تر شدن چهره در میانسالی شده و در صورتی که هنوز در پوست علائم پیری ظاهر نشده باشد، میتواند از پیری زودرس هم جلوگیری کند.
مرحله اول، شست و شوی پوست:
اگر پوستی متمایل به خشک دارید، روزانه یک بار و در غیر این صورت، دو بار صورت و گردنتان را بشویید. از صابون های قالبی معمولی استفاده نکنید. این صابون ها باعث از بین رفتن چربی طبیعی لایه بیرونی پوست شما می شوند و در نتیجه حفظ رطوبت پوست را دشوار خواهند کرد. یک پاک کننده ملایم بدون نسخه مناسب برای پوست های حساس را انتخاب کنید. فوم شست و شوی صورت انتخاب خوبی است. از اسکراب های صورت حاوی ذرات ریز استفاده نکنید؛ چرا که این ذرات باعث تحریک پوست و افزایش مشکلات پوستی، خشکی یا بروز لک های تیره غیرعادی روی پوست می شوند.
بیشتر بخوانید: فیشیال صورت در خانه
نحوه شست و شوی صورت:
صورت خود را به همان روشی بشویید که دستهایتان را برای پاک کردن از آلودگی ها شست و شو می دهید. به اندازه یک نخود از پاک کننده را روی پوست نمناک صورت و گردن، به مدت 20 ثانیه، به آرامی ماساژ دهید و سپس با آب ولرم بشویید. توجه کنید که آب نباید داغ باشد. بعد از پاک شدن شوینده، صورت خود را یک بار با آب ولرم رو به سرد آبکشی کنید. با صرف زمان بیشتر، نواحی قرمز یا صورتی اطراف بینی، گوش، ابرو و خط رویش مو را نیز شست و شو دهید. شستشو با آب سرد یا داغ پوست را خشک میکند و سبب افزایش چین و چروک و مشکلات پوستی میشود.
اگر هنوز به این سبک شست و شوی روزانه صورتتان عادت ندارید، فوم شستشوی صورت خود را نزدیک به مسواک خود قرار دهید تا هنگام مسواک زدن به یاد بیاورید که باید پوست صورتتان را یک بار بعد از بیدار شدن و یک بار هم قبل از خواب شست و شو دهید.
مرحله دوم، مرطوب کردن پوست:
بعد از شست و شوی پوست، هم صبح و هم شب از لوسیون یا کرم مرطوب کننده استفاده کنید. کسانی که پوست چرب دارند باید از مرطوب کننده مخصوص پوست چرب استفاده کنند تا بدون افزودن چربی اضافی، پوست مرطوب شود.
همان طور که می دانید، چربی صورت جایگزین رطوبت پوست نیست. اگر پوست چرب را به درستی آبرسانی نکنید، چربی بیشتری تولید خواهد کرد. مرطوب سازی، به سد حفاظتی پوست کمک میکند تا از خروج رطوبت و ورود مواد خارجی جلوگیری کند. بنابراین، هیچ وقت حتی اگر پوست چربی دارید این مرحله را از روتین پوستی خود را حذف نکنید تا در میانسالی پوستی سالم داشته باشید. برای این کار فقط کافی است محصول مناسب پوست خود را پیدا کنید.
افزایش رطوبت در پوست علاوهبر جلوگیری از ایجاد چین و چروک سبب مقاومت پوست در برابر عفونتها و آسیبها میشود.
نحوه مرطوب کردن پوست:
در حالی که پوست شما هنوز نمناک است، مقدار مناسبی مرطوب کننده به کل صورت و گردن خود بمالید و تا زمانی که مرطوب کننده کاملا جذب پوست شود صبر کنید. از لوسیون یا کرم هایی استفاده کنید که کمتر از ده ماده شیمیایی دارند یا مخصوص پوست های حساس هستند. کمتر بودن مواد شیمیایی و افزودنی ها، به ویژه مواد معطر، به معنی کمتر بودن ترکیبات تحریک کننده برای پوست های حساس است.
هنگام کرم زدن، گونه ها و پیشانی خود را در یک جهت و از پایین به بالا ماساژ دهید. جاذبه زمین به حد کافی پوست را به سمت پایین می کشد. پس هیچ گاه با حرکات دورانی و رو به پایین کرم را به پوست خود نمالید.
چگونه مرطوب کننده مناسب را پیدا کنیم؟
ترکیبات اصلی مرطوب کننده ها شامل هیالورونیک اسید، نیاسینامید، گلایکولیک اسید و اسکوالن است که به حفظ رطوبت پوست کمک می کنند. ویتامین C یا آزلائیک اسید، به طور ویژه در رفع لک های تیره پوستی مؤثر هستند. در طول زمستان که پوست خشک تر می شود، ممکن است به مرطوب کننده غلیظ تری نیاز داشته باشید. منظور از غلیظ بودن مرطوب کننده این است که اگر ظرف آن را برگردانید، لوسیون یا کرم در جای خود باقی بماند.
مرطوب کردن بدن در روتین پوستی میانسالی:
اگرچه پوست دست، پا و بدن به اندازه صورت و گردن علائم پیری را نشان نمی دهند، اما برای جلوگیری از خشکی، خارش و بثورات پوستی باید بدن را نیز مرطوب نگه دارید. بعد از استحمام وقتی پوستتان هنوز نمناک است، کل بدن را با یک مرطوب کننده ماساژ دهید. توجه داشته باشید در صورتی که قبل از کرم زدن، بدن کاملاً خشک شود، حتی بهترین مرطوب کننده ها نیز عملکرد کاملی ندارند.
مرحله سوم، ضد آفتاب، مهم ترین بخش از روتین پوستی در میانسالی:
در آخر به صورت و البته دور چشم، گردن و گوش هایتان کرم ضد آفتاب بزنید. ضد آفتاب نه تنها از پوست در برابر سرطان پوست و اثرات پیری ناشی از قرارگرفتن در معرض آفتاب محافظت می کند، بلکه از بروز لک های قهوه ای و بدتر شدن وضعیت لک های قبلی روی پوست نیز جلوگیری می کند.
فاکتور محافظتی در برابر نور خورشیدSPF:
عدد فاکتور محافظتی در برابر نور خورشید SPF باید روی بسته بندی کرم ضد آفتاب مشخص باشد تا سطح محافظت در برابر پرتو UVB را نشان دهد. طبق نظر سازمان غذا و داروی آمریکا، استفاده از ضد آفتاب مناسب همراه با اقدامات دیگر مانند استفاده از عینک آفتابی و اجتناب از قرارگرفتن در معرض آفتاب در میانه روز، می تواند از سرطان پوست جلوگیری کند.
SPF یک معیار اندازه گیری علمی است و نشان می دهد که خطر آسیب رسیدن به پوست با استفاده از ضد آفتاب چقدر کمتر خواهد بود. این عدد همچنین مدت زمان لازم برای عبور پرتو UVB از ضد آفتاب و قرمز شدن پوست را نشان می دهد و این زمان را با زمانی مقایسه می کند که اگر ضد آفتاب نداشته باشید، دچار این مشکل می شوید.
چگونه ضد آفتاب مناسب پیدا کنیم؟
یکی از مهمترین بخشهای روتین پوستی در میانسالی انتخاب و مصرف کرم ضد آفتاب مناسب است. محافظت از پوست در برابر نور خورشید پایه و اساس هر نوع روتین پوستی ضد پیری به محسوب میشود. وقتی زیر نور آفتاب هستیم، در معرض دو نوع پرتو مضر فرابنفشUVA و UVB قرار می گیریم. یک ضد آفتاب طیف گسترده با SPF 30 یا بالاتر را انتخاب کرده و هر روز از آن استفاده کنید.
اگر ساعت های طولانی خارج از خانه هستید،SPF بالاتر از 30 (40 یا 50) مناسب است؛ اما اگر بیشتر وقت خود را در خانه می گذرانید SPF 30 معمولاً کافی است. اگر پوست حساسی دارید، از ضد آفتاب مخصوص پوست های حساس استفاده کنید.
ضد آفتاب چند درصد از پرتو فرابنفش را مسدود میکند؟
- SPF 15 حدود 93 درصد از کل پرتو فرابنفش B را مسدود میکند (محافظت کم)
- SPF 30 حدود 97 درصد پرتو فرابنفش B را مسدود میکند (محافظت قابل قبول)
- SPF 50 حدود 98 درصد پرتو فرابنفش B را مسدود میکند (محافظت تقریباً کامل)
اینکه یک کرم با SPF مشخص پرتو UVB را مسدود می کند، به این منظور نیست که آن محصول لزوماً از پوست در برابر پرتو UVA هم محافظت می کند. به همین دلیل، باید به دنبال یک محصول با SPF مناسب و در عین حال طیف گسترده باشید.
ضد آفتاب طیف گسترده:
این ضد آفتاب ها به محافظت از پوست در برابر پرتو های مضر فرابنفش UVB و UVA کمک فراوانی می کنند و جزء جدا نشدنی و مهم از روتین پوستی سنین میانسالی به حساب می آیند. هرچند پرتو UVA مانند UVB به قرمزی پوست منجر نمی شود، اما می تواند باعث پیری پوست ناشی از نور آفتاب و ایجاد چین و چروک شود. پرتو های UVA و UVB هر دو خطر سرطان پوست را افزایش می دهند. روی بسته بندی کرم ضد آفتاب باید مشخص شود که آیا در برابر پرتو UVA هم از پوست محافظت میکند یا خیر.
درجه حفاظت در برابر پرتو فرابنفش A با حروف PA و یک تا چهار علامت (+) روی محصول ضد آفتاب نشان داده می شود. کرم های ضد آفتاب طیف گسترده، پرتو UVA را به همان نسبت مسدود می کنند که SPF باعث مهار پرتو UVB می شود.
ضد آفتاب های رنگی طیف گسترده نیز علاوه بر دو نوع پرتو UV، از پوست در برابر مضرات پرتو های مرئی (مانند چین و چروک پوست) هم محافظت می کنند.
چند نکته مهم درباره ضد آفتاب ها:
از ضد آفتاب هایی که به شکل اسپری و حاوی الکل هستند استفاده نکنید؛ چرا که به احتمال زیاد باعث ایجاد سوزش شوند. تصور اینکه با استفاده از ضد آفتاب با SPF بالا تر می توانید مدت زمان بیشتری زیر نور آفتاب بمانید اشتباه است. به غیر از ضد آفتاب، استفاده از لباس، عینک آفتابی و کلاه نیز مهم است تا پوست کمتر در معرض اشعه فرابنفش قرار بگیرد. کرم ضد آفتاب را به صورت یکنواخت روی پوست خود پخش کنید و همه جای بدن که با لباس پوشیده نمی شوند را با کرم بپوشانید.
هر دو ساعت یک بار کرم ضد آفتاب را تجدید کنید. همچنین اگر میزان تعریقتان زیاد است، تجدید ضد آفتاب با فاصله زمانی کم را فراموش نکنید. بهتر است از قرارگرفتن در معرض نور آفتاب هنگام اوج شدت آن، یعنی بین ساعات ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر، خود داری کنید. در این زمان نور خورشید قوی تر عمل می کند. استفاده از ضد آفتاب روز آفتابی و بارانی ندارد، برای محافظت از پوست لازم است تا به صورت مداوم و در هر شرایط آبوهوایی از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
مرحله پنجم، رسیدگی به نیازهای خاص پوست:
برای پوست های خشک، مرطوب کننده ها و آبرسان های مؤثری وجود دارند. همچنین برای رعایت روتین پوستی در میانسالی محصولات بدون نسخه و با قیمت مناسب متعددی در دسترس هستند که می توانند باعث کاهش خطوط ریز و چین و چروک ها، محو شدن لک های قهوه ای یا مقابله با آکنه شوند.
به طور مثال کرم های دور چشم محصولاتی هستند که در این مرحله از روتین پوستی به کاهش چین و چروک های دور چشم در میانسالی کمک می کنند. اگر درباره ترکیبات مناسب برای مشکل پوستی خاص خود مطمئن نیستید، با دکتر متخصص پوست و مو مشورت کنید.
مرحله ششم، سرم آنتی اکسیدان:
سرم های متفاوتی برای تقویت پوست وجود دارد؛ اما در طول روز بهتر است از سرم های آنتی اکسیدان استفاده کنید. حضور این سرم در روتین پوست سبب کاهش التهابات و خنثی سازی آسیبهای ناشی از پرتو های خورشید و آلاینده های محیطی می شود. لوسیونها، کرمها و سرمهای حاوی رتینوئید (ترکیبی از ویتامین A) سبب افزایش کلاژن در پوست میشوند و چین و چروک و لکهای ناشی از نور آفتاب را از بین میبرند.
مرحله هفتم، استفاده از کرم دور چشم:
باتوجه به نازک بودن پوست اطراف چشم، استفاده از کرم دور چشم از 25 سالگی لازم است. پوست اطراف چشم نیاز به مراقبت بیشتری دارد، لذا در آغاز سن میانسالی حتما استفاده از آن را در برنامه روزانه خود قرار دهید. با قرار دادن کرم دور چشم در یخچال، زمان استفاده سرمای کرم رگهای خونی اطراف چشم را منقبض میکند و به کاهش پف چشم کمک مینماید.
مرحله هشتم، برنامه غذایی و خواب مناسب:
با تغییر در برنامه زندگی خود در جهت بهبود سلامت بدن و پوست خود قدمی مؤثر بردارید. با مصرف غذاهای چرب، فرآوری شده و حاوی شکر پوست ناسالمی خواهید داشت. پوست ناسالم تیره رنگ و مستعد آکنه و جوش است. یک برنامه غذایی سالم، سرشار از میوه و سبزیجات تازه، غذاهای حاوی آنتی اکسیدان و پروبیوتیک به همراه مصرف کافی آب پوست شما را درخشان و سرزنده نشان میدهد. همچنین خواب کافی و مناسب و ورزش سیستم بدن و خون رسانی را تنظیم و به مرور پوستی سالم و شاداب به شما هدیه میدهد.
منظور از خواب کافی و مناسب، 8 ساعت خواب در شب است. به هیچ وجه از خواب شب غافل نشوید. آرامش بعد از خواب شب در پوست شما نیز نمایان میشود.
مرحله نهم، استفاده منظم از ماسک صورت:
برای مراقبت از پوستتان در میانسالی، برنامه منظمی جهت استفاده از ماسکهای مغذی پوست تنظیم کنید. امروزه ماسک صورت در انواع گوناگون دیده میشوند. از ماسکهایی استفاده کنید که پوستتان را سفت و روشن کند و چین و چروکها را از بین ببرد.
حتی اگر فرصت کمی برای استفاده از ماسک دارید هیچ عیبی ندارد. تداوم در استفاده از این محصول اثرات خود را در دراز مدت روی پوست شما نشان میدهد.
مرحله دهم، لایه برداری منظم:
لایه برداری همان حذف سلولهای مرده است که یک اقدام مهم در راستای پاکسازی پوست به حساب میآید. در این دوران هفتهای یکبار از اسکرابها استفاده کنید تا با لایه برداری از روی پوستتان شفافیت و شادابی به پوستتان بازگردد.
مراقب باشید بیش از حد از اسکرابها استفاده نکنید. مصرف زیاد این محصول سبب تولید چربی بیشتر در پوست میشود.
روتین پوست شب:
شب ها پوست نازک تر و حساس تر می باشد. همچنین شب ها آلودگی ها و مواد بیشتری در سطح پوست جمع شده اند. از طرفی در طول شب و در زمان خواب تنفس پوست کاهش می یابد. منافذ پوستی در طول روز بسته می شوند و باید برای باز کردن آنها اقدام کرد. در مرحله شست و شو روتین پوست شب، باید به دقت آرایش و تمام مواد اضافی پاک شوند. این مرحله نسبت به شستشوی صبح نیاز به دقت و زمان بیشتری دارد.
استفاده از پاک کنندهها و روغن های تمیز کننده بدین منظور مناسب است. افرادی که در روتین پوستی خود تونر مصرف می کنند، بهتر است قبل از خواب نیز یک بار از این مواد برای آبرسانی و تغذیه پوست استفاده کنند. کرم دور چشم نیز حتما قبل از خواب باید برای نواحی حساس به کار برده شود.
یکی از کارهایی که می توان در روتین شب انجام داد، استفاده از لایه بردارها و سرم ها است. پوست باید به طور مداوم تقویت شود. با توجه به این که مواد مغذی باید برای مدت زمان مشخصی روی سطح پوست باقی بمانند، بنابراین بهتر است قبل از خواب از آن ها استفاده کرد تا فرصت کافی برای نفوذ به لایه های عمیق پوست فراهم شود. دقت داشته باشید اگر چند دارو برای رفع لک های پوستی مصرف می کنید، حداکثر یکی از آن ها را در ساعات پایانی روز و شب ها استفاده کنید. بهتر است داروی ضعیف تر در این بازه زمانی مصرف شود. استفاده از چندین ماده درمانی به طور همزمان در شب ممکن است سبب تحریک پوست شود.
لایه بردار ها بهتر است به صورت هفتگی استفاده شوند. یک تا سه بار مصرف لایه بردار می تواند به از بین بردن لایه های سطحی و آلودگی های پوست کمک کند. مرطوب کننده های شب می توانند غلیظ تر و سنگین تر باشند. این مواد پوششی روی پوست ایجاد می کنند تا از تبخیر آب در ساعات میانی شب و در زمان خواب جلوگیری کنند.
نحوه استفاده از کرمهای حاوی رتینوئید:
بعد از شستشوی خوب پوست و قبل از خواب به اندازه یک نخود از کرم را روی تمام صورت خود بمالید. در طول روز از کرمهای حاوی رتینوئید استفاده نکنید، زیرا رتینوئیدها پوست را به نور خورشید حساس میکنند.
در ابتدا هر سه روز یکبار از این کرم استفاده کنید، در صورت استفاده بیش از حد ممکن است پوست تحریک شود. در مدت استفاده، پوست خود را بررسی نمایید. با بروز قرمزی، پوسته شدن یا تحریک پوست از ادامه استفاده خودداری کنید. درصورت عدم حساسیت، میتوانید به مرور هر شب از این کرم مصرف کنید.
روتین پوستی برای حالتهای خاص:
در افرادی که دچار جوش و آکنه هستند، در خصوص تعیین روتین پوستی باید نکاتی رعایت شود. استفاده از تونرها و شستشوی پوست به صورت عمیق و کامل در عین حال ملایم به آنها در جهت بهبود پوستشان کمک مینماید. افراد با پوست چرب نیز، دوبار شستشو را در برنامه روزانه خود قرار دهند. تونرهای حاوی اسید سالیسیلیک و اسید لاکتیک برای این افراد مفید است. این افراد در روز دو بار از مرطوبکننده استفاده کنند.
در افراد با پوست خشک به روتین پوستی خود باید بیشتر اهمیت بدهند. استفاده از آبرسان، پاکسازی مداوم، استفاده از بالم لب از اقدامات مهم این روتین پوستی است.
تمام موارد بالا در کنار حفظ برنامه غذایی سالم، خواب کافی، استفاده از ضدآفتاب و لوازم آرایشی مناسب پوست، مؤثر هستند.
روش های مراقبت از پوست خانگی که نباید انجام دهید:
اول، آب لیمو:
آب لیمو سیتریک اسید دارد که برای پوست مفید است ولی میزان اسیدیته ی آن به قدری زیاد است که می تواند در تماس با آفتاب باعث ایجاد لک های تیره ی پوستی شود. همچنین آب لیمو می تواند باعث تحریک و خشکی پوست شود
دوم، شکر:
به عنوان لایه بردار کریستالی بیش از حد خشن و آسیب زا می باشد.
سوم، ویتامین E:
استفاده موضعی از ویتامین E می تواند باعث تحریک پوستی شود. همچنین تاثیر آن برای بهبود جای زخم اثبات نشده است.
چهارم، جوش شیرین (بیکینگ سودا):
جوش شیرین با pH حدود هشت، خاصیت بازی داشته و به پوست شما استرس وارد می کند. این ماده به شکل چشمگیری باعث کاهش رطوبت و کم آبی پوست می شود.
پنجم، سیر:
در حالت خام، سیر می تواند باعث حساسیت، اگزما، التهاب و تاول های آبکی شود.
ششم، خمیر دندان:
مواد موجود در خمیر دندان میکروب ها را از بین برده و چربی ها را جذب می کنند؛ اما می توانند باعث تحریک و خشکی پوست شما شوند.
بعضی از این مواد ممکن است طبیعی و مقرون به صرفه به نظر برسند، ولی بدیهی است که برای پوست ساخته نشده اند. حتی اگر بلافاصله عوارض جانبی استفاده از آنها را احساس نکنید، این مواد ممکن است در بلند مدت یا به صورت تاخیری به پوست شما آسیب وارد کنند. بهترین کار استفاده از محصولاتی است که به طور اختصاصی برای پوست و صورت شما طراحی شده اند.
برای جلوگیری از پیری در دهه ۴۰ عمر، چه باید کرد؟
با افزایش سن، اپیدرم که لایه خارجی پوست است نازک میشود. از 40 سالگی به بعد، تعداد سلولهای حاوی رنگدانه (ملانوسیتها) کاهش مییابند، همین موضوع سبب میشود تا پوست نازکتر و افتاده شود. پوست دور چشم از دیگر قسمتها نازکتر است بنابراین نخستین نشانههای پیری در اطراف چشمها نمایان میشوند.
دیوید لورتچر، متخصص پوست، می گوید: در دهه ۳۰ و ۴۰ زندگی، همه ی افراد علائم پیری را در خود احساس می کنند. چرخه زندگی طبیعی پوست شروع به کُند شدن می کند؛ یعنی چروک ها ظاهر می شوند ، بی رنگ شدن بخش هایی از پوست نمایان می شود و شل شدگی آن و کاهش تولید کلاژن رخ می دهد. تغییرات هورمونی بدن هم باعث بروز آکنه در بزرگسالی می شود و خاطره جوش ها و آکنه های روزهای نوجوانی را تداعی خواهد کرد. همچنین از مهمترین دلایل افتادگی و نازک شدن پوست، تغییرات هورمونی و کاهش تولید کلاژن در پوست است. کمبود کلاژن و ایجاد چین و چروک با یکدیگر رابطه مستقیم دارند.
اگر قبل از شروع دهه ۴۰ زندگی خود از محصولات ضد پیری پوست استفاده نمی کردهاید، حالا دیگر وقت استفاده از آن رسیده است. دکتر لورتچر برای مراجعان خود، ویتامین C و رتینوئید (retinoids) تجویز می کند. سال ها تحقیق و مطالعات بالینی، بر کاربردی بودن این دو ماده، در کاهش علائم پیری پوست، مهر تأیید زده است.
تاثیر گذاری مثبت رتینوئید ها با آزمایش های بالینی متعدد ثابت شده است. این مواد، کلاژن سازی را تحریک می کنند و مانع به وجود آمدن چروک ها می شوند. اگر هم چروکی روی پوست ایجاد شده باشد، آن را رفع می کنند. رتینوئید ها حتی آکنه های پوستی ناشی از تغییرات هورمونی را هم از بین می برند. همان آکنه هایی که انگار بدن یادش رفته که از روزهای نوجوانی فاصله گرفته است و هنوز تولید شان می کند.
نکته بسیار مهم:
البته در مصرف رتینوئید باید به نکته ای مهم توجه کرد: این ماده به نور حساس است. پس درصورت استفاده، باید از کرم های ضد آفتاب با اس پی اف بالا استفاده کنید. SPF کرم باید دست کم ۵۰ باشد و قابلیت مراقبت از پوست در مقابل همه اشعه های خورشید را داشته باشد. اگر از مراقبتها و حساسیت پوستی در زمان مصرف رتینوئید خوشتان نمی آید، مصرف ویتامین C به طور موضعی جایگزین خوبی خواهد بود. این ویتامین به تولید کلاژن کمک کرده و ضمن جنگیدن با چروک ها، تخریب پوستی را درمان می کند که ناشی از قرارگرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید است. ویتامین C حاوی آنتی اکسیدان است و می تواند با لک های رنگی پوست بجنگد و جای زخم یا لک های ناشی از قرارگرفتن پوست در معرض نور خورشید را از بین ببرد.
مزیت داشتن روتین مراقبت از پوست در میانسالی:
باتوجهبه توضیحات مفصلی که ذکر شد، انجام این روتینها نتیجه کاملا مناسب و مطلوبی دارد، زیرا با گذشت تنها یک ماه از شروع روتین، فرد تغییرات را در پوست خود مشاهده مینماید. هر عادت مثبت در انسان او را برای رسیدن به هدف ایدهآل یاری میکند. رسیدگی به پوست، در طولانی مدت بسیاری از مشکلات را حل میکند و به شخص اعتما به نفس میدهد. روتینهای مراقبت از پوست کم هزینه و پربازده هستند. با حوصله کافی و صرف اندکی زمان شادابی ازدست رفته به پوستتان باز میگردد.
توصیه پایانی
برای داشتن پوست سالم در دوران میانسالی، یک روتین پوستی طراحی کنید و به آن پایبند باشید. باتوجه به متفاوت بودن پوست هر فرد، روتین پوستی هر شخص مخصوص خود اوست. برای اینکه یک برنامه منظم و اصولی برای پوست خود داشته باشید با یک متخصص پوست مشورت کنید تا براساس پوست خودتان توصیههای لازم را دریافت نمایید. برنامه زندگیتان را بررسی کنید و یک برنامهریزی درست برای سلامت خود و پوستتان در نظر بگیرید.