راهکار های خانگی برای درمان چربی پوست را بشناسید
چربی پوست، در حد متعادل بسیار کارآمد و مفید بوده و نبود آن منجر به خشکی و مشکلاتی همانند اگزما، پسوریازیس و غیره خواهد شد. اما نکته ی قابل توجه آن است که هنگامی که غدد چربی بیش از اندازه فعال شوند و بیش از چیزی که پوست نیاز دارد سبوم ترشح نماید؛ منافذ پوست بسته شده و مشکلات شروع خواهد شد. بالا رفتن سطح چربی پوست منجر به بسته شدن منافذ باز شده و باعث ایجاد جوش و آکنه می شود. به همین علت لازم است آن ها را درمان کنید. توجه کنید که منظور از درمان چربی از بین بردن آن نیست؛ چرا که سبوم نه تنها ماده ی مضری نبوده؛ بلکه در جهت حفظ سلامت پوست کاملا الزامی می باشد. این ماده می تواند باعث حفظ رطوبت پوست شده و از ایجاد نشانه های پیری و بروز چین و چروک مانع شود. در چربی پوست، کنترل و رساندن سطح چربی باید در حد تعادل صورت پذیرد؛ بدین ترتیب که شما تنها از مزایای آن استفاده می کنید و دیگر نیازی نیست نگران آکنه، جوش و مشکلات دیگری که ناشی از تولید چربی بیش از اندازه هستند باشید.
چگونه می توان فهمید که پوست چربی داریم؟
پیش از آن که جهت درمان چربی اقدام نمایید؛ بهتر است ابتدا اطمینان حاصل کنید که پوست تان واقعاً چرب است یا نه! نشانه هایی که در زیر برای شما شرح دادیم باعث می شود که بفهمید پوست شما چرب بوده و باید به فکر درمان آن باشید. اگر این نشانه ها را ندارید و یا احساس می کنید که چربی سطح پوست شما نامتعادل و بیشتر از حدی است که باید باشد، جهت تشخیص درست نوع پوست خود به یک متخصص مراجعه نمایید تا بتوانید به خوبی مراقبت از آن را آغاز کنید.
نشانه های داشتن پوست چرب:
- اول، براق بودن پوست حتی هنگامی که آن را به طور کامل شست و شو داده اید.
- دوم، پوست زمخت.
- سوم، مواد آرایشی به خوبی بر روی پوست شما نمی خوابند.
- چهارم، میزان آکنه و جوش در پوست بسیار زیاد می باشد.
راهکارهای خانگی به جهت درمان چربی پوست را بشناسید:
مسئله ی حائز اهمیت درباره ی درمان های خانگی آن است که این روش ها می توانند به متعادل شدن چربی سطح پوست تا هنگامی که از آن ها استفاده می نمایید، کمک کنند ولی یک درمان دائمی نخواهند بود. به همین علت توصیه می شود جهت درمان قطعی به سراغ راهکار های دارویی بروید. البته درمان های خانگی را نیز می توانید ادامه دهید تا به اثرگذاری دارو ها نیز کمک زیادی کنید.
اول، از شست و شوی مرتب پوست بپرهیزید:
آب گرم و صابون دشمن چربی بوده و می توانند آن را به میزان قابل توجهی نابود کنند. به همین علت توصیه می شود، افرادی که پوست چربی دارند، هر روز حمام کنند. البته توجه کنید که این شست و شو نباید آن قدری باشد که باعث خشکی پوست گردد و چربی طبیعی آن را از بین ببرد؛ یعنی شست و شوی صورت روزانه دو بار کافی خواهد بود. یعنی یک بار صبح و یک بار شب؛ بیشتر از آن منجر به خشکی پوست خواهد شد. اگر احساس نمودید شست و شوی روزانه ی پوست منجر به ایجاد احساس خشکی در آن شده است؛ بهتر است صابون خود را تغییر داده و یا مقدار شست و شو را کم نمایید.
علاوه بر نکات بالا، موارد زیر را همواره به خاطر داشته باشید:
- اول، صابون های معطر می توانند منجر به تحریک غدد چربی گردند.
- دوم، اگر صابون شما بسیار قوی و یا حاوی مواد شیمیایی است، پوست را خشک می کند و بدن جهت مقابله با این مسئله غدد چربی را فعال تر می نماید.
- سوم، لیف ها و کیسه های شست و شوی زبر منجر به افزایش تحریک غدد چربی سطح پوست می شود.
- چهارم، صابون های گلیسیرین بدون عطر برای کسانی که دارای آکنه نیستند موثر می باشد.
- پنجم، پس از شست و شوی پوست، باید از یک حوله نرم استفاده نموده تا بدون فشار و به صورت ضربه ای پوست را خشک نمایید تا غدد چربی تحریک نشوند.
- نکته دیگر آن که پس از انجام فعالیت های ورزشی و تعریق، باید صورت خود را شست و شو دهید؛ چرا که ذرات عرق می توانند باعث مسدود شدن منافذ پوست شده و به آن آسیب برسانند.
دوم، استفاده از تونر های پاک کننده:
تونر ها از جمله بهترین گزینه ها جهت از بین بردن آلودگی های سطح پوست و باز شدن راه تنفسی آن می باشند و می توانند باقی مانده مواد در منافذ را به طور کامل از بین ببرند. توجه نمایید که تونر هایی که حاوی الکل هستند، برای پاکسازی پوست مناسب نبوده و می توانند منجر به خشکی آن گردند. بهتر است از تونر هایی استفاده نمایید که دارای مواد قابض طبیعی همانند عصاره ی فندق جادوگر استفاده نمایید؛ چرا که این ترکیبات می توانند پوست را تسکین داده و منافذ آن را به صورت موثری پاکسازی نمایند. تونر های قابض در برخی افراد حساسیت ایجاد می نمایند. پیش از استفاده ی آن ها حتماً مواد را بر روی بخش کوچکی از پوست امتحان نمایید تا دچار مشکل نشوید.
سوم، ماساژ پوست با کاغذ بلات:
اگر درخشش ناشی از چربی پوست شما را آزار می داد و دوست داشتید آن را کمتر نمایید؛ می توانید از کاغذ بلات استفاده کنید. این کاغذ ها بر روی عملکرد غدد ترشح کننده سبوم تاثیری نداشته و راهکار درمانی و کنترلی نخواهد بود؛ اما تا زمانی که مشغول درمان این مسئله هستید می توانید از این کاغذ ها جهت طبیعی تر کردن جلوه ی پوست بهره ببرید. پاکسازی روزانه ی پوست در کنار استفاده از این کاغذ ها موجب باز نگه داشتن راه تنفسی پوست شده و درمان هایی که جهت کنترل سطح پوست انجام می دهید را سریع تر می کنند.
چهارم، تغییر در رژیم غذایی:
خوردن غذا های شور، چرب و نوشیدنی ها و خوراکی هایی که قند خون بالاتری دارند برای افرادی که پوست چربی دارند مضر است و می تواند منجر به افزایش ترشح سبوم گردد. به همین علت توصیه می کنیم افرادی که در حال درمان چربی پوست می باشند از مواد غذایی زیر که دارای چربی کمتر و آنتی اکسیدان های از بین برنده چربی می باشند استفاده کنند:
- اول، میوه و سبزیجات تازه.
- دوم، حبوبات و به خصوص انواع لوبیا.
- سوم، نخود فرنگی.
- چهارم، غلات کامل مانند گندم، جو دوسر و غیره.
- پنجم، شیر کم چرب.
پنجم، استفاده و به کارگیری مرطوب کننده های سازگار با پوست چرب:
افرادی که پوست چربی دارند در بیشتر مواقع از مرطوب کننده استفاده نمی کنند؛ چرا که معتقدند آن ها منجر به افزایش سطح چربی پوست شان خواهد شد؛ اما این تصور کاملاً غلط است. چرا که مرطوب کننده های فاقد چربی می توانند باعث کنترل مقدار چربی ترشح شده از سطح پوست شده و بر روی آن تاثیر زیادی بگذارد. کرم های حاوی آلوئه ورا، عصاره ی چای سبز، روغن درخت چای و غیره که باعث کم شدن چربی می شوند، بهترین انتخاب برای این افراد می باشد.
ششم، به کارگیری لایه بردار هایی که حاوی سالیسیلیک اسید هستند:
ترکیبات لایه برداری سالیسیلیک اسید منجر به از بین بردن سلول های مرده شده و در نتیجه راه های تنفسی آن را باز خواهد کرد. این ترکیبات، چربی های اضافه ی سطح پوست را از بین برده و آن را متعادل می کند. بهترین روش جهت قرار دادن این مواد بر روی پوست، ماساژ به صورت دورانی و ملایم آن خواهد بود. پس از حدود ۳۰ ثانیه ماساژ، باید پوست را با آب گرم شست و شو دهید. بهتر است این کار را شب ها پیش از خواب و یا هنگامی که قصد ندارید برای چند ساعت از خانه بیرون بروید به کار ببرید. پس از شست و شو نیز از مرطوب کننده های فاقد چربی کمک بگیرید.
هفتم، کنترل استرس:
استرس بر روی میزان همه ی چربی های بدن اثر می گذارد. غدد چربی نیز از این مسئله مستثنی نیست. به همین علت توصیه می کنیم از ورزش هایی کمک بگیرید که منجر به کنترل استرس و تمدد اعصاب می شوند. ورزش هایی همانند یوگا و مدیتیشن، کمک کنند خواهند بود. البته لازم به ذکر است که پیاده روی و یا دو منظم نیز منجر به آرام شدن ذهن شده و در نتیجه باعث کنترل استرس خواهد شد. افزایش مایعات در رژیم غذایی، خواب کافی، ترک سیگار و الکل منجر به اثرگذاری بر روی کنترل استرس خواهد شد.
هشتم، تعویض محصولات آرایشی:
توجه داشته باشید که در صورت تعویض محصولات آرایشی باید با پزشک متخصص مشورت نمایید. همانطور که می دانید پوست چرب در مقایسه با انواع دیگر پوست ها در معرض آسیب بیشتری قرار دارد! این آسیب ها می توانند از مواد آرایشی نامناسب ناشی شوند؛ چرا که این نوع پوست ها مستعد آسیب بوده و در صورت استفاده از مواد آرایشی نامناسب، احتمال آسیب در آن ها زیاد می شود. توجه داشته باشید که درباره ی انتخاب آن ها باید با پزشک متخصص پوست و مو مشورت نموده تا با توجه به سطح چربی پوست خود و آسیب های فعلی آن از پاک کننده ها و کرم های مناسبی استفاده نمایید.
نهم، نوشیدن آب کافی:
از جمله دلایل افزایش چربی در بدن کمبود آب است. هنگامی که احساس تشنگی می کنید، حتما آب بنوشید. علاوه بر آن همواره از محصولات آب رسان و مرطوب کننده نیز استفاده نمایید؛ در غیر این صورت باید انتظار چرب تر شدن پوست خود را داشته باشید. این مسئله یک مکانیزم طبیعی بوده؛ چرا که بدن نمی تواند آب تولید نماید؛ اما می تواند با افزایش فعالیت غدد چربی آن را جبران کند و این امر ابتدای مشکلات پوستی شما خواهد بود. مشکلاتی که می توان به راحتی و با نوشیدن چند لیوان آب آن را حل کرد.
ماسک های طبیعی برای درمان چربی پوست را بشناسید:
استفاده کردن از ماسک های طبیعی، همواره منجر به بهبود شرایط پوست شده و به حفظ سلامت آن کمک زیادی می کند. این ماسک ها در اغلب موارد نتایجی همانند کاهش جوش و آکنه، روشن سازی، جوان سازی پوست، از بین بردن لک و غیره را به دنبال دارد که در ادامه به معرفی تعدادی از موثرترین عوامل خواهیم پرداخت:
اول، ماسک عسل:
عسل، می تواند باعث کمک زیادی به برطرف شدن مشکلات پوستی کند. این ماده دارای خواص ضد باکتریایی و ضد عفونی کننده بوده که منجر به کنترل چربی سطح پوست شده و منجر به پاکسازی منافذ آن خواهد شد. تهیه ی ماسک عسل و قرار دادن آن بر روی صورت به مدت ۱۰ دقیقه می تواند منجر به نرم تر شدن و مرطوب کردن پوست شده و اثرات چربی را از بین ببرد.
دوم ماسک جو بلغور جو دو سر:
بلغور جو دوسر حاوی کلوئیدی بوده که منجر به از بین بردن چربی های اضافه پوست خواهد شد. این ماده همچنین دارای ترکیبات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی می باشد که باعث تسکین پوست و بهبود تحریکات ناشی از بالا رفتن سطح چربی خواهد شد. ترکیب عسل با میوه هایی همانند سیب، موز و پاپایا باعث درمان و کنترل چربی پوست می شود.
سوم، ماسک گل رس:
گل رس آرایشی به صورت کاملا بهداشتی در فروشگاه های معتبر لوازم آرایشی و به خصوص داروخانه ها وجود دارد. بهترین نوع آن، خاک رس سبز فرانسوی بوده که منجر به جذب کامل چربی پوست شده و پوست های روغنی و دارای آکنه را به بهترین شکل درمان خواهد کرد.
چهارم، ماسک لیمو و تخم مرغ:
تخم مرغ و لیمو ترش برای پوست بسیار عالی می باشد و منجر به پاکسازی منافذ باز پوست شده و باکتری ها را از بین می برد. در نتیجه به درمان چربی پوست نیز کمک زیادی خواهد کرد. مسئله ی حائز اهمیت آن است که اگر به تخم مرغ حساسیت داشته و یا زخم ها، حفره هایی از جوش و آکنه بر روی پوست تان وجود دارد از این ماسک استفاده نکنید.
راهکار های دارویی جهت درمان چربی پوست:
اگر به دنبال درمان قطعی چربی پوست هستید؛ بهتر است با یک متخصص مشورت نموده تا با معاینه ی کامل و بررسی شرایط، دارو هایی برای درمان چربی پوست شما تجویز نماید. این دارو ها می توانند منجر به کنترل سطح ترشح چربی شده و در نهایت باعث تعادل پوست شوند. در بیشتر دارو هایی که جهت درمان چربی تجویز می شود؛ اسید های مانند اسید سالیسیلیک، اسید گلیکولیک، اسید بتا هیدروکسی یا بنزوئیل پروکسید وجود دارد. این اسید ها در محصولات آرایشی به پوست چرب اختصاص داده شدند و امکان دارد باعث ایجاد حساسیت گردند؛ پس بهتر است پیش از مصرف، تست حساسیت دهید.
در ادامه به معرفی برخی از این موارد خواهیم پرداخت؛ پس با ما همراه بمانید.
اول، پاک کننده های حاوی رتینوئید:
رتینوئید ها از جمله مشتقات ویتامین A هستند که تاثیر بسیار زیادی بر روی پاکسازی منافذ و چربی پوست می گذارند. توجه به این مسئله که رتینوئید ها تحریک کننده هستند، مهم است. پس بهتر است پیش از مصرف برای مصرف بالای آن ها با دکتر مشورت نمایید؛ چرا که مصرف بالای آن باعث ایجاد برخی مشکلات به خصوص مشکلات شدید پوستی شود.
دوم، ایزوترتینوئین:
این دارو ها بیشتر جهت درمان آکنه در افراد با پوست چرب تجویز می شود. تجربه مشخص کرده که مصرف آن ها منجر به کاهش سطح چربی می شود. ماندگاری اثرات داروی مذکور طولانی بوده و نیازی به مصرف مداوم آن نخواهد بود. توجه نمایید که این دارو را نباید بدون تجویز پزشک مصرف کرد؛ چرا که مصرف بیش از اندازه آن عملکرد غدد چربی را مختل نموده و به پوست آسیب زیادی می رساند.
سوم، آکوتان:
آکوتان راهی جهت درمان آکنه کیستیک بوده و اغلب برای افرادی کاربرد دارد که به آکنه های فعال دچارند. این دارو با عوارض زیادی همراه است و به همین جهت مصرف آن بدون تجویز پزشک ممنوع می باشد. توجه به این نکته که دوز پایین آن جهت کنترل سطح چربی پوست کافی بوده و مصرف مقدار زیاد آن منجر به آسیب جدی به بدن خواهد شد.
چهارم، کرم های ساختنی و یا آماده:
بسته به مقدار چربی سطح پوست و وجود جوش و آکنه های فعال و قدیمی، پزشک تشخیص می دهد که شما به کرم های آماده یا ساختنی نیاز خواهید داشت. این دارو ها حاوی ترتینوئین ها، اداپالین یا تازاروتین بوده و می توانند موجب تنگ تر شدن منافذ باز پوست شوند تا تولید چربی در آن ها کمتر گردد. مسئله ی مهم دیگر آن است که در هنگام مصرف این دارو باید تنها آن را بر روی قسمت های چرب پوست بمالید.
پنجم، قرص های خوراکی ضد بارداری:
در خانم هایی که دچار مشکل چربی پوست هستند، ممکن است این امر ناشی از اختلالات هورمونی آن ها باشد که می توان با مصرف قرص های ضد بارداری از افزایش آن جلوگیری نمود. این قرص ها منجر به تثبیت هورمون ها شده و با کنترل میزان ترشح آن ها از افزایش سطح چربی پوست مانع خواهد شد.
ششم، تزریق بوتاکس:
بوتاکس یک سم ضعیف شده بوده که منجر به کنترل کردن عملکرد غدد چربی خواهد شد تا مقدار کمتری سبوم ترشح گردد. اثرات تزریق آن یک هفته پس از انجام بوتاکس خود را نشان می دهد. نیاز است متناسب با شرایط فرد و میزان چربی، آن را تمدید نمود.
سوالات متداول:
آیا کسانی که پوست چرب دارند، نباید از کرم های مرطوبکننده استفاده کنند؟
این یک باور غلط بوده؛ پوست های چرب نیاز به مرطوب کننده و آب رسان دارند. هر چه آب کمتری نوشیده شود و مرطوب کننده ها کمتر استفاده نمایند، پوست چرب تر خواهد شد؛ چرا که بدن به جهت جبران کمبود رطوبت، چربی بیشتری ترشح می نماید.
چرا باید چربی در پوست را درمان نمود؟
چربی پوست به هیچ عنوان مسئله ی بدی نبوده و مقدار مناسب آن به جهت سلامت برای بدن لازم است؛ اما هنگامی که سطح پوست آن قدر چرب شود که باعث ایجاد جوش و آکنه گردد، باید به درمان آن فکر کرد؛ چرا که چربی بیش از اندازه باعث بسته شدن منافذ و راه های تنفسی پوست خواهد شد. همین امر به بافت پوست آسیب می رساند. این مسئله در ایجاد جوش و آکنه تاثیر گذار بوده و بر روی صورت تاثیر منفی خواهد گذاشت.
چند بار در روز پوست چرب خود را باید بشوییم؟
اگر فکر می کنید با شست و شوی مداوم پوست می توانید به آن را درمان کنید، سخت در اشتباه هستید! شست و شوی زیاد منجر به تحریک غدد چربی و در نتیجه افزایش سبوم سطح پوست خواهد شد. در حالت عادی تنها دو بار در روز، یک بار صبح و یک بار شب، پوست را شست و شو دهید. اگر ورزش می کنید و یا شغلی دارید که در آن تعریق تان زیاد است؛ حتماً پس از فعالیت، پوست را با آب ولرم بشویید.
آیا استفاده از لایه بردار ها و اسکراب برای چربی پوست توصیه می شود؟
این امر بسته به شرایط پوستی شما دارد. در حالت عادی باید هر هفته یک بار این محصولات به کار روند تا منافذ پوست کاملا پاکسازی گردند.
بهترین روش جهت درمان چربی پوست کدام است؟
بهترین روش برای هر فرد متفاوت بوده و نمی توان برای همه یک پیشنهاد را ارائه کرد. درباره ی درمان های خانگی می توانید از تجربیات افرادی که پوست شان به شما شبیه بوده استفاده نموده و یا خود روش ها را یکی یکی امتحان کنید. درباره ی درمان های دارویی، پزشک متخصص با انجام آزمایش های مختلف و با بررسی شرایط شما، بهترین راهکار را پیشنهاد خواهد کرد.